Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kompetensförsörjning

Tekniska museet hjälper ungdomar att välja teknikyrket

Publicerad: 25 November 2008, 15:02

Nutek har utsett Tekniska museet som nationell koordinator för KomTek, som samlar kommunala entreprenörs- och teknikskolor på 13 orter i landet.


Av de fyra organisationer som ansökt om att ta över ansvaret från Nutek, föll valet på Tekniska museet, som anses ha bäst förutsättningar för att driva och utveckla verksamheten långsiktigt.

– Det här är ett uppdrag helt i linje med vår verksamhet. En stor del av vårt arbete innebär samarbete med skolan och att öka intresset för teknik hos ungdomar. Det finns så många sidor av tekniken och bara det att vara med och lösa miljöfrågorna borde locka många unga att vilja välja tekniska yrken i framtiden, säger Ann Follin, museidirektör.

KomTek är en fritidsverksamhet som anordnas lokalt över landet och samarbetar med det regionala näringslivet. Med tekniken som bas ska unga från förskola till gymnasium lockas till kreativitet och företagsamhet. Exempel på projekt kan vara att föreslå problemlösningar för företag på orten, men det kan också vara mer övergripande arbete, som att skapa ett framtida drömsamhälle där miljö- och energifrågor får kreativa lösningar.

Vissa givna ramar finns för KomTeks verksamhet, bl a ska hälften av deltagarna vara flickor/kvinnor, men det finns också stort utrymme för lokala anpassningar. Nutek kunde konstatera att genusperspektivet är något som genomsyrar Tekniska museets verksamhet och att stora satsningar gjorts för att flickor. Tydligast syns kanske arbetet i utställningen Kvinnors uppfinningar.

– Vi har redan idag ett nationellt uppdrag och att vara en resurs för hela landet är ett av våra fokusområden, så uppdraget som nationell koordinator för KomTek passar oss väl, avslutar Ann.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.