Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

TIB utesluter medlemmar som saknar utbildning

Publicerad: 13 mars 2012, 15:41

Sex företag har uteslutits ur Takentreprenörernas branschorganisation. Orsaken är att de inte har utbildat sin personal i den utsträckning som organisationens stadgar kräver.


Takentreprenörernas branschorganisation, TIB, har uteslutit sex av sina drygt 100 medlemmar. Orsaken är att de fortfarande inte uppfyller de skärpta medlemskrav som infördes 2006.

Kraven gäller utbildning av personal, både arbetsledare och montörer. Minst en person med arbetsledande ställning ska ha genomgått TIB:s företagsledarutbildning och minst hälften av den producerande personalen ska ha montörsutbildning.

– Vi gav dispens men nu är tidsfristen ute. Alla som är med i TIB ska uppfylla kraven på utbildning som finns i våra stadgar, säger Ulf Wernquist, ordförande i TIB.

Beslutet att utesluta de sex medlemmarna fattades på TIB:s styrelsemöte 1 mars 2012. Ulf Wernquist berättar att TIB under 2011 gjort omfattande satsningar för att underlätta för medlemsföretag att utbilda sin personal.

– Många av våra medlemmar tog egna initiativ direkt efter att medlemskraven skärptes för sex år sedan men vissa var inte lika mottagliga. De flesta av dem nådde vi genom vår satsning förra året. De fåtal som vi nu har uteslutit har själva sagt att de inte är intresserade av TIB:s utbildningar. Då har man inte i vår organisation att göra, säger Ulf Wernquist.

Han menar att de skärpta kraven i första hand är en åtgärd som ska gynna konsumenterna och beställarna. I andra hand är de ett sätt att stärka TIB:s varumärke.

– Kraven i våra stadgar ska garantera att det finns en viss grundkunskapsnivå i våra medlemsföretag. Vi lever i en värld med ständiga rubriker kring byggfusk och liknande problem. Det här är vårt sätt att verka för seriositet och långsiktighet. Vi höjer golvet, säger Ulf Wernquist.

Utbildningskrav för TIB:s medlemmar
1. Minst en person med arbetsledande ställning ska ha genomgått TIB:s företagsledarutbildning. Utbildningen består av tre delar – företagande, entreprenadjuridik och marknadsföring. Varje block är en tredagarskurs som kostar 3 900 kronor per person.
2. Minst hälften av den producerande personalen ska ha montörsutbildning. Montörsutbildningen motsvarar teoridelen för tätskikt på gymnasiets byggprogram. De som väljer att gå montörsutbildningen via TIB betalar 4500 kronor per person. Utbildningen består av en introduktionsdag, cirka 80 timmars självstudier på distans samt ett avslutande kunskapsprov.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.