Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Utökad satsning på att rekrytera nyanlända

Publicerad: 15 mars 2019, 05:00

Bild 1/4  “För oss är det självklart att vara med och ta ansvar för arbetsmarknaden. När samhället förändras ska vi vara en proaktiv kraft och möta upp den förändringen. Vi vill välkomna nya till branschen på ett schysst sätt”, säger Valle Karlsson, Seko.

Foto: Pernille Tofte

Byggbranschens parter har förnyat och utökat avtalet för YA-anställningar och YO-praktik. Nu växlar de upp och anställer fler matchningskoordinatörer som ska arbeta med att förmedla kontakt mellan företag och nyanlända med flera.


I maj 2017 skrev bygg- och anläggningsbranschens parter Byggnads, Seko, Sveriges Byggindustrier och Maskinentreprenörerna kollektivavtal om yrkesintroduktionsanställningar (YA-anställningar) och yrkesorienteringspraktik (YO-praktik).

Samarbetet har fått namnet Nubyggare och syftar till att hjälpa nyanlända och personer med ofullständig gymnasieutbildning till arbete inom bygg- och anläggningsbranschen. För branschen blir det ett sätt att parera arbetskraftsbristen samt öka mångfalden i branschen. Hittills har Nubyggare resulterat i 34 YA-anställningar och 11 YO-praktikanter.

I februari skrev parterna bakom Nubyggare ett nytt avtal, där också Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan är med. Även Byggnadsindustrins yrkesnämnd och Galaxen Bygg är en del av samarbetet. Totalt finns åtta organisationer som samverkar i projektet Nubyggare. En del av samarbetet genomförs också i arbetsgivarnas och fackförbundens regionala samverkansgrupper

Det nya avtalet innebär en utökad satsning med fler matchningskoordinatörer som arbetar med Nubyggare på Galaxen Bygg. De ska arbeta som en effektiv länk mellan Arbetsförmedlingen och företag och hjälpa till med matchning. Koordinatörerna finns sedan en tid tillbaka på plats i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Luleå och Östersund. Inom kort kommer det att finnas matchningskoordinatörer även på andra orter.

David Elgindy-Johnsson är projektets matchningskoordinatör på Galaxen Bygg för Stockholmsregionen. Han började i september 2018.

– Det är mer lättjobbat nu än det var i början av vintern. Överlag har responsen från företagen varit positiv, säger han.

Det som varit mest utmanande hittills tycker han har varit att få kontakt med företag och få till ett första möte.

– De har full rulle och svårt att hitta tid. Men när jag väl är där och träffar företagen är alla positivt inställda till att ta emot praktikanter och lärlingar. Framförallt är de som redan tagit emot nöjda, hittills har matchningarna varit jättelyckade, säger han.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.