Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Utredning om klimatanpassning ska tydliggöra ansvar

Publicerad: 12 november 2015, 13:10

Eva Eriksson, tidigare landshövding i Värmlands län ska leda utredningen om hur bebyggd miljö och markanvändning kan anpassas till ett förändrat klimat. Uppdraget ska redovisas senast den 28 februari 2017.


Regeringen har tillsatt en utredning om hur bebyggd miljö och markanvändning kan anpassas till ett förändrat klimat. Utredningen ska ledas av Eva Eriksson, tidigare landshövding i Värmlands län.

Utredningen ska bland annat svara på om nuvarande lagstiftning behöver ändras för att tydliggöra ansvar och finansiering av klimatanpassningsåtgärder.

– Vi måste ställa om samhället till ett förändrat klimat. Det är viktigt att ansvarsfördelningen är tydlig och relevant, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson.

För att klimatanpassande åtgärder ska bli av måste det vara tydligt vem som har ansvaret för att de görs och hur de ska finansieras. Det gäller i särskilt mer kostsamma åtgärder som rör befintlig bebyggelse och infrastruktur. Bland annat kan det behövas ändringar i lagstiftningen så att planeringsprocesser och regelverk överensstämmer sinsemellan. Om det är nödvändigt ska förslag om förtydligad ansvarsfördelning kring genomförandet av klimatanpassningsåtgärder tas fram. Både offentliga och privata aktörer berörs av klimatomställningen.

Utredaren Eva Eriksson ska också undersöka om det finns behov av justeringar i kommunernas möjlighet till kostnadstäckning. I vissa fall kan det finnas skäl för staten att delfinansiera åtgärder, och utredningen ska svara på hur sådana åtgärder i så fall ska utformas.

Utredningen ska redovisas senast den 28 februari 2017.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News