Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Varnar för byggmarknadsläge efter 2020

Publicerad: 3 april 2018, 10:54

Flera faktorer kan skapa turbulens på husbyggnadsmarknaden inom ett par år. Det menar Industrifakta, som tar upp svag BNP-tillväxt per capita och en marginell sysselsättningstillväxt som exempel.


Svag BNP-tillväxt per capita, en marginell sysselsättningstillväxt och en reporänta som är flera gånger högre än dagens krisnivå. Tillsammans kan detta skapa en hel del turbulens på husbyggnadsmarknaden kring 2020 och de efterföljande två åren. Detta signalerar Industrifakta i sina långtidsbedömningar om läget på byggmarknaden.

Det handlar dock inte bara om bostadsbyggandet, som kan drabbas av stigande räntekostnader och risken för fortsatt sjunkande bostadspriser. När tillväxten bromsar in runt 2020 och investeringsbehovet minskar kan efterfrågan på kontors- och handelslokaler dämpas. Hushållens konsumtionsutrymme pressas av stigande ränteutgifter och med osäkrare arbetsmarknadsutsikter kan även hushållens investeringsvilja sjunka.

Till detta kommer E-handelns tillväxt, som innebär att behovet av traditionella detaljhandelslokaler minskar. Det finns således risk för att även den kommersiella fastighetsmarknaden drabbas av det försämrade läget. Ljuspunkterna i sammanhanget är de offentliga investeringarna.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.