Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

"Vi behöver mer fakta och färre myter"

Publicerad: 2 juli 2015, 13:20

Susanne Rudenstam på Sveriges Träbyggnadskansli vill få till en dialog med försäkringsbranschen som är baserad på hårda fakta.

Foto: Mattias de Frumerie

Träbyggnadsbranschen vill ha mer av fakta och mindre av gissningar och myter. Det är svaret från Susanne Rudenstam, Sveriges Träbyggnads kansli, på försäkringsbranschens utspel i Byggindustrin i går om att höga hus i trä kan bli omöjliga att försäkra i framtiden.

Ämnen i artikeln:

höga husAlmedalen 2015träbyggandekompetens

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Träbyggnadsbranschen bemöter nu de farhågor och varningsrop som Stefan Moberg, jurist på Svensk Försäkring, har gett uttryck för. Staffan Moberg gick till och med så långt att han varnade för att höghus i trä kan bli omöjliga, eller mycket dyra att försäkra i framtiden. Han lutade sig bland annat mot följderna av en brand i ett studentboende i Luleå som bland annat på grund av de vattenskador som släckningsarbetet orsakade fick rivas till grunden.

Enligt Susanne Rudenstam har branschen tagit till sig de erfarenheter som branden gav och bland annat stärkt brandsektioneringen i sina konstruktioner, något som var en svaghet i det hus som brann i Luleå.

Staffan Moberg hävdade också att det är möjligt att studentboendet hade kunnat återställas om stommen hade varit byggd i exempelvis betong. Mot det ställer Susanne Rudenstam en brand i ett flerfamiljshus med betongstomme i Ålidhem i Umeå 2008 som enligt henne hade ett liknande förlopp och liknande skador. Även det huset fick rivas till grunden.

Staffan Moberg vädrade också farhågor om att höghus med stomme av trä skulle vara omöjliga att torka ur om de drabbas av större vattenskador och därför skulle behöva rivas till stora kostnader. Susanne Rudenstam säger att trä som material är känsligare för väta än betong, men hävdar att det finns fall där man har torkat ur vattenskadade trästommar.

Kan man torka ur vattenskadade trästommar?

– Mitt svar är ja. Allting handlar om processer, hur installationerna ser ut och vilka byggsystem man använder. Som man bygger i trä i dag är konstruktionerna betydligt mer motståndskraftiga än det var förr. Det går till exempel inte att jämföra en trävilla som är byggd på 1880-talet med ett modernt höghus med trästomme som är byggt i dag, säger hon.

Hon välkomnar att försäkringsbranschen har tagit initiativ till en dialog med träbyggnadsbranschen.

– Träbyggnad på höjden har en mycket kort modern historia i Sverige, bara sedan 1995 då EU-inträdet gjorde det möjligt. Därför är kunskapsunderlaget fortfarande bristfälligt. Vi vill dock att den här debatten ska handla mer om fakta, än om gissningar och myter. Vi tycker att det är olyckligt med den här typen av utspel som inte riktigt grundar sig i hur det förhåller sig. Därför jobbar vi just nu och framåt för att samla den fakta och statistik som finns. Vi sammanställer information från länder i Europa som har en mycket längre historia av trähusbyggande på höjden än Sverige, som exempelvis Storbritannien och Österrike. Rimligen kommer det att minska misstron från försäkringsbranschen, säger Susanne Rudenstam.

Relaterade artiklar

”Höga hus i trä kan bli omöjliga att försäkra”

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev