Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

”Vi utvecklar platsen Kvarnbacken”

Publicerad: 25 november 2016, 09:37

Bild 1/2  ”Inhabitant zero” låter konstnärer arkitekter, sociologer och poeter att bo i huset en månad och undersöka platsen.

Foto: Kalejdohill

Mia Lundström jobbar med ett projekt där utvalda stipendiater ska få ”provbo” i en gammal mjölnarbostad i det kommande bostadsområdet Kvarnbacken i Jakobsberg. Intresset har varit stort. Fem team eller personer kommer att få ett stipendium på 4000 euro som ska täcka deras omkostnader när de bor en månad i ”Det gula huset”.


Ämnen i artikeln:

JakobsbergKvarnbacken

Vad handlar det här projektet om egentligen?

– Vi har tillgång till en mjölnarbostad som inte kan hyras ut eller användas innan Kvarnbacken byggs ut med bostäder och rekreationsområde. Vi vill använda huset på något sätt och kom på att vi kunde upplåta det till projektet ”Inhabitant zero – invånare noll”, där vi bjuder in konstnärer, arkitekter, sociologer och poeter att bo i huset en månad och utföra en undersökning eller gör ett arbete som är kopplat till platsen och hur det är att bo där. Nu har vi möblerat upp huset och en jury ska snart välja ut stipendiaterna. Det här är en del i ett större projekt – Kalejdohill – där vi utvecklar platsen Kvarnbacken innan den bebyggs, och där jag är projektledare.

Vad är Kvarnbacken?

– Det är ett parkliknande område i centrala Jakobsberg där det tidigare fanns en kvarnverksamhet. Runtomkring naturområdet ska HSB Norra Storstockholm, Einar Mattson och Veidekke bostad bygga totalt 600–800 bostäder. Tanken är att parkområdet ska bli ett rekreationsområde med arkitektur och designcenter för såväl kommande Kvarnbackenbor som andra. Vi har använt ”Central park” som referens när vi pratar om området, eftersom Central park också har hus runtomkring och innehåller alla typer av rekreationsmöjligheter.

Hur många är sugna på att bli ”invånare noll”?

– 414 team från hela världen har anmält sitt intresse. Det är helt vansinnigt kul. Den 1 december 15:30–17:30 i Jakobsbergs centrum kommer vi att avslöja vilka det blir som får bo i huset.

Hur kommer stipendiaternas arbete komma framtidens bostadsinnehavare till godo?

– Förhoppningen är att vi får nya idéer som vi kan ta med oss in i utvecklingen av projektet och Kvarnbacken. Personerna ska även ha en studio där de visar upp sitt arbete för invånarna och tar emot respons från dem. Det kanske även kommer fram konkreta idéer om något som kan uppföras på Kvarnbacken. Och så är det kul att det händer något på platsen.

Det är bostadsbrist i Stockholm och lägenheter går åt som smör. Måste man anstränga sig så här som ni gör för att skapa mervärden?

– Ja, bostäderna går ju åt ändå, men det är en fråga om social hållbarhet. Att bo handlar inte bara om hemmets fyra väggar utan om så mycket mer: Var kan man ha picknick? Hur är grannarna? Var ska barnen gå i skolan? Att satsa på omgivningarna så här som vi gör innebär inte att bostadsbyggandet tar längre tid – men det innebär att platsen håller längre.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

JakobsbergKvarnbacken

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.