Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

"Vi vill vara byggbranschens Toyota"

Publicerad: 18 augusti 2008, 13:49

I Katrineholm utbildas multihantverkare i våtrumsteknik. Det nya systemet som bygger på ”platta paket” ger ett effektivare stambyte på bara drygt en vecka. Metoden att bygga prefabricerade badrum har utvecklats av Inwalls vd Hans Tjulander och arbetschef Harald Sundberg. Lars-Gunnar Franzén, ER-konsult Utbildning har varit med och tagit fram förslag till logistikkoncept och ansvarar för utbildningen. De hävdar att tekniken med framgång kan användas när miljonprogrammets bestånd inom en snar framtid ska renoveras. Den viktigaste egenskapen är förutom praktiskt handlag är att ha en stor portion av social kompetens.


- Detta är ett stambyte som spar både tid och pengar, säger vd, Hans Tjulander, Inwall när Byggindustrin träffar honom och Stefan Fenelius som är logistikansvarig, på kontoret. Inwall har sitt logistikcenter i Katrineholm men kan vara verksamma över hela Norden. I Katrineholm utbildas även multihantverkare i våtrumsteknik. Från 2004 har man renoverat drygt 2 000 badrum, men man har en kapacitet på 3 000 rum på årsbasis. Affärsidén är att sälja och leverera kompletta lösningar och utbilda personal i andra bolag till att bli auktoriserade multihantverkare.

- Kontroll och sammansättning sker idag till största delen i egna lokaler vilket innebär att vi kan säkerställa kvaliteten på produkterna och göra slutmontaget på arbetsplatsen både säkrare och enklare, säger Hans Tjulander.

Systemet består av en ventilerad konstruktion där luftspalter skapas under golv och bakom väggar. Det ger en kontinuerlig ventilation och god säkerhet mot mögelbildning. Allt material är varudeklarerat.

- Metoden ger också betydligt kortare arbetstid, tio arbetsdagar mot normalt tjugofem. Här gör också multihantverkaren hela arbetet istället för att fler yrkesgrupper involveras. Och det sparar väldigt mycket tid som ger stor möjlighet till en god totalekonomi, säger Hans Tjulander.

- Vi har också utvecklat ett eget containersystem där allt material packas momentvis och där alla detaljer ingår. Man kan jämföra med Ikeas platta paket. Containern leveras till arbetsplatsen med upp till 30 badrum per transport. Packningen av containern sker också ”just in time” eftersom hanteringen på vårt centrallager är minimerad för att spara material och tid.

Containrarna hålls låsta på arbetsplatsen till ökad trygghet.
Vidare samarbetar Inwall med företag och forskare knutna till KTH/Byggteknik, VV Verket och Linköpings Universitet för att förebygga och hantera fuktskador.

Vi sitter på kontoret i Katrineholm och dricker morgonkaffe och äter smörgåsar och pratar om fördelen med multihantverkare och den nya våtrumstekniken.

- De boende drabbas hårt av en badrumsrenovering. Den traditionella rivningen och ombyggnaden av ett badrum skapar en dammig och bullrig miljö i flera månader, säger Stefan Fenelius. Han visar samtidigt ett videospel. Man har nyligen varit i Shanghai och för kineserna presenterat denna metod i att montera badrum.

- De blev oerhört intresserade, bland annat för att det gick otroligt snabbt och att logistiken var så väl utarbetad. Vi vill vara byggbranschens Toyota, säger Hans Tjulander.

Med metoden byggs ett helt nytt badrum med en spalt runtom hela rummet som ventileras kontinuerligt via takventilation. Befintliga ytskikt får sitta kvar men tvättas av. I det tomma badrummet läggs en luftspaltbildande matta. På denna gjuts och spacklas ett nytt golv med ordentligt fall. Runt väggarna uppförs en vägg med aluminiumprofiler som täcks med våtrumsskivor. Stammarna och de nya rören dras i schakt som kläs med våtrumsskivor där den vägghängda toaletten monteras. Efter tätskiktsarbeten får väggarna slutligen sitt ytskikt av kakel eller högtryckslaminat.

- Nyligen avslutade vi ett projekt åt Wallenstam i Huddinge där vi på drygt ett år byggde 400m badrum och samtidigt bytte stammar i alla kök, säger Hans Tjulander. Hittills har vi renoverat över 2 000 badrum med den här tekniken. Vi har också fått ett intresse för den här metoden från Norge, Finland och Ryssland. Metoden passar även i nyproduktion, säger han vidare.

Inwall, tidigare Viab, bytte namn vid årsskiftet.

- Företaget startade 2000, men har nu starkt utvecklats och utvecklas hela tiden.Utvecklingen och möjligheten att nå ut internationellt var skälet till ett namnbyte, från Viab till Inwall, säger Hans Tjulander. Vi vill hela tiden bli bättre, det ska vara så få handgrepp som möjligt. Drömmen är att vi ska kunna utveckla systemet så att det behövs minimalt med verktyg. Lite som Ikea-nyckeln.

Det är dock framförallt viktigt att hitta rätt personer till detta arbete. De som ska jobba med detta måste framförallt förutom att vara praktiskt lagda ha en stor portion social kompetens.

Ett stambyte, som med den traditionella arbetsmetoden tar flera månader att utföra, rörstammar ska bytas ut, det bullrar och dammar, är för de flesta människor jättejobbigt att vara med om. Därför är det jätteviktigt att kunna ta människor på rätt sätt. Alla människor är olika. Det finns till exempel ”besserwissern” som kan allt och gnällspiken som aldrig blir nöjd och den gamla ensamma tanten som vill prata och bjuda på fika stup i kvarten.

De blivande multihantverkarna får till exempel lära sig bland annat materialkännedom och momentordning, det är 25 olika moment som steg för steg ska utföras, rivning, läggning av luftspaltmatta, montering av väggskivor, våtrumskassetter, anslutning av brunn, anslutning av ventilation, anslutning av kök, information av asbest och brandskydd för att bara nämna några av momenten.

Det är oerhört viktigt att hantverkaren håller ordning och reda. Varje skruv och verktyg ligger förpackade i den ordning man ska använda dem. Blir det en skruv över går den tillbaka och sorteras sedan in i en ny låda. Alla olika delar från leverantörerna kommer från leverantörerna i platta paket som packas ner en numrerad blå container som etableras utanför arbetsplatsen. Logistiken är a och o.

- En fördel är också att etableringen tar en väldigt liten plats. Denna metod bygger på att logistiken ska vara så väl utvecklad som möjligt, poängterar Hans Tjulander, som själv har stor erfarenhet av byggbranschen sedan många år. Han har bl a tidigare varit kvalitetschef på Kungsfiskaren och jobbat som platschef på kvarteret Starrbäcksängen, det stora bostadsområdet på Gärdet som växte fram på 90-talet. Där ansvarade han för över 500 personer på det stora bygget. Logistiken var ett stort problem och han såg möjligheterna att utveckla den.

Hans Tjulander och Lars-Gunnart Franzén, ER-Konsult Utbildning, har alltid brunnit för utveckling och innovation av byggbranschen som de båda fortfarande anser är alldeles för stockkonservativ.

- Jag har tidigare jobbat i många år i Stockholms Byggmästareförening och har som personalchef haft många förhandlingsfrågor ihop med Byggnad som utbildnings- och utvecklingsfrågor i byggbranschen. Byggbranschen behöver utvecklas så att vi kan locka fler ungdomar till yrket, säger Lars-Gunnar Franzén.

När det gäller utbildningen till multihantverkare i våtrumsteknik så är det dock inte så viktigt. att man har erfarenhet från byggbranschen. Det viktigaste är att man är praktiskt lagd och har social kompetens och håller ordning och reda.

Lars-Gunnar Franzén har tagit fram en utbildningshandbok för utbildningen av våtrumstekniker. I 25 punkter kan man på ett lättfattligt och ett oerhört pedagogiskt sätt lära sig att på en mycket kort tid bli våtrumstekniker.

- Målet och syftet med utbildningen är således att det går fort, det är färre moment, gruppen blir självgående, det är lite rivning, det är lätt att lära sig metoden, det bygger på upprepning. Det är inga uttorkningstider, det är snabbt, smidigt, enkelt, det ger en bättre miljö, det är renare och det är enklare planering och sist men inte minst det blir ekonomin bättre. De som gått utbildningen som jobbar med detta idag är alla positiva. Efter en godkänd utbildning, som omfattar både teknisk och social kompetens, får man ett behörighetsintyg, säger Lars-Gunnar Franzén.

Ronnie Hermansson, projektchef hos Inwall, har tidigare jobbat på Manpower Construction, han säger att denna metod är suverän, den är snabb, tyst och för de boende en bra lösning. På bara drygt en vecka får man ett helt nytt badrum. Ett traditionellt stambyte tar ju minst fem till sju veckor. Det är en jättestor skillnad.

Vi träffar Jonas Mörk, platschef och instruktör och Lasse Tibell förman och multihantverkare, Jonas Mörk Byggnads AB. De är i full färd vid Byggindustrins besök att bygga nya badrum och kök åt 31 hushåll i ett gult tegelhus från 40-talet på Skulptörvägen.

- Vi tror stenhårt på den här tekniken, säger de.

- Jag vill vara delaktig i utvecklingen av byggbranschen. Byggbranschen behöver ständigt förnyas. Se till exempel på bildindustrin som är ett bra exempel på innovationstänkande, säger Jonas Mörk.

- Genom att det är luftade konstruktioner garanteras det att ingen fukt kommer in mellan skivorna i badrummet, säger Jonas Mörk.

- Det finns omkring en miljon våtrum som är i behov av renovering, så det finns mycket att göra, fortsätter han. Med den här metoden är det tunga och ohälsosamma rivningsarbetet i stort sett bortrationaliserat, så till exempel minimeras mängden byggavfall. Uttorkningen sker automatiskt och hantverkarnas hälsa och de boendes trivsel sätts i fokus. Metoden ger också snabbhet genom att upprepningseffekten sätts i fokus.

- Jag är imponerad, säger Nils Djurberg, när vi träffar honom utanför hissen. Han är på väg in i sonens lägenhet för att hjälpa till. Man tänker i nya banor och det är roligt. Jag har, säger han som ingenjör sett många vattenskador med gråsuggor som krälar om omkring i avloppen. Det finns många eftersatta underhåll. Därför är det roligt att det finns någon som hittat de rätta vägarna att ta tag i detta.

Fakta
Årets Innovation 2003 gick till Viab, numera Inwall. Priset delades ut av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond. Man vann priset i hård konkurrens med 123 andra bidrag.
Juryns motivering löd: ”Projektidén innebär ett radikalt nytänkande i våtrumsrenovering med påtagligt mervärde för kund och väsentligt förbättrad arbetsmiljö. Metoden innebär en specialisering som ger en effektivare process och möjligheter till god samverkan över yrkesgränser. Metoden har en betydande potential med tanke på det stora antalet våtrum i bostadsbeståndet som är behov av upprustning.”

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.