Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

"Vi vill vara ett utvecklingsföretag med potential"

Publicerad: 29 april 2009, 13:13

Utveckling, stabilitet, kompetens och bibehållen lönsamhet, det är nyckelorden för BOL Entreprenad. Byggindustrin besöker det lilla byggföretaget i Västberga i Stockholm med sin alltmer växande spännvidd.


Vi sitter i det ljusa konferensrummet över en kopp kaffe och samtalar över BOLs snabba utveckling de senaste åren tillsammans med vd Lars Sunder och arbetschef för nyproduktion Gunnar Eriksson på BOL Entreprenad på Vretensborgsvägen i Västberga industriområde i södra Stockholm. Företaget har en stor spännvidd över sina verksamheter idag, från bland annat rot, till stambyten, renovering av våtutrymmen, upprustning av tunnelbaneuppgångar och nyproduktion av bostäder.

Den stora ökningen är inom rot och det är även den typ av uppdrag som BOL tror ska ge mest arbetstillfällen det kommande året. Målsättningen är att behålla personalstyrkan, trots den vikande konjunkturen.

- Det innebär att vi ska göra den större delen av arbetena själva och inte ha så mycket underentreprenörer. Vi försöker se möjligheterna i lågkonjunkturen. Vi har varit försiktiga generaler och samlat ihop en del i ladorna. Konjunkturen vänder ju förr eller senare. Lågkonjunkturen ger oss också möjligheter till förändringar, där vi kan tänka nytt och utvecklas, säger Lars Sunder.

- Genom att vi har en offensiv affärsutveckling och med fler verksamhetsgrenar är vi mindre sårbara vid konjunktursvängar. Det ger oss en stabil ekonomisk tillväxt och hög trovärdighet. Vår ekonomiska stabilitet och kompetens gör att vi idag har möjlighet att skapa egna affärer. Vi har hittills haft en härlig utvecklingskurva och vi har fått en del utmärkelser under året som gått. Bland annat har vi blivit utsedda till ett Gasellföretag av Dagens Industri, det är vi otroligt glada och stolta över. Vi har också fått rankingen, ”högsta kreditvärdighet” i Soliditets kreditratingsprogram. Det är femte året i rad som vi får det fina omdömet som är ett tecken på välskött ekonomi och sunda finanser, säger han vidare.

Hur ser er profil ut?

- Jag gillar inga långbänkar utan det ska vara snabba beslut. Vi har en platt organisation som fungerar otroligt bra och vi har satt upp ett antal ekonomiska mål som vi vill uppnå, säger Lars Sunder. Så till exempel ska vi vara ett självklart alternativ till anbudsförfrågningar inom våra olika verksamhetsområden. De flesta jobb får vi också via rekommendationer. Härigenom har vi fått ett bra ingångsläge med hög trovärdighet.

Vilka är era kunder?

- Våra kunder är bland annat Stockholmshem och Svenska Bostäder som vi har ramavtal med. Vidare jobbar vi också mycket åt SL, på Gröna linjen har vi byggt om sex av åtta stationer. Alla SLs projekt omfattas av LOU och vi har i hård konkurrens plockat hem flera uppdrag. Förutom Östermalmstorg har vi uppdrag i Bandhagen och Danderyds sjukhus.

I Östermalms tunnelbanestation genomgår en omfattande ombyggnad.
Uppgången ska göras mer kundanpassad här byggs bland annat en minigalleria med omkring tio butiker. Byggstarten var i januari och den största utmaningen i projektet ligger i att lyfta ut 1 000 kubikmeter material utan att påverka trafikanterna. Stationen står klar i slutet av mars 2010. Arkitekt är White.

- Inne i biljetthallen vid Danderyds sjukhus renoverar vi spärrkiosken och personalutrymmet. Arbetet blir klart till midsommar. På Bandhagens t-banestation renoveras i en butik och delar av plattformen.

- Vi är proffs på det vi gör och det ska göras med omtanke och engagemang, säger Lars Sunder.

- Vi har även vår BF0K ett produktcertifieringssystem som Stockholms Byggmästareförening utvecklat i samarbete med branschen, inflikar Gunnar Eriksson.

- Därmed har vi en hög kvalitetsnivå i alla våra projekt. Inom systemet ingår kurser och utbildningar för att man slutligen ska få ett godkännande som ett BF9K-företag, säger han.

Hur många medarbetare har ni idag?

- För närvarande har vi omkring 84 anställda, och vi behöver anställa ytterligare två projektledare. Det är jätteviktigt att alla som jobbar hos oss trivs. Vi har en hög trivselfaktor. Idag har vi också en bra åldersstruktur, de flesta är mellan 35 och 40 år, och har jobbat länge i företaget. Många började redan när de var 16-17 år och har utvecklats här på företaget, säger Lars Sunder.

Själv har Lars Sunder varit vd i företaget sedan 2001 på BOL Entreprenad. Företaget drevs tidigare av Bo Leijon. Och 2001 tog Lars Sunder över rodret. Omsättningen låg 2007 på ca 240 miljoner kronor idag ligger den på 330 miljoner kronor.

Lars Sunder, vd BOL Entreprenad
Född i Kalix i Norrbotten 1957
Bakgrund: Gymnasieingenjör, Luleå
Bor: Stockholm
Familj: Sambo, två tonårsdöttrar från ett tidigare äktenskap
Intressen: Skidåkning, golf och skärgårdsliv, Antibe i Sydfrankrike dit jag åker en gång om året.

Gunnar Eriksson, BOL Entreprenad
Född i Stockholm 1952 med Roslagspåbrå
Bakgrund: Gymnasieingenjör Thorildsplans skola
Familj: Fru och tre barn
Intressen: Ishockey, skärgårdshuset på Rådmansö, där jag snickrar och bygger flera husHistorik
1987 BOL Entreprenad grundas av Bo Leijon. Den huvudsakliga verksamheten utgörs av byggservice och våtrumsrenovering. I symbios med Stockholmhem påbörjas utvecklingen av renovering av våtrum med kvarboende.
1990 Verksamheten breddas med rot-projekt Tillsammans med Förenade Liv byggs två av Hötorgsskraporna om.
1994-1997 Företaget inleder samarbete med bland andra AP-Fastigheter, Bergaliden, Alfred Berg och Stockholm Energi.
1998 Det första projektet med SL inleds.
1999 Lars Sunder tillträder som vice vd. Samarbeten inleds med bl a Södertörns Högskola, Atrium och Locum.
2000 Företaget växer ytterligare. Nya kunder är Fastighets AB Stettin och Datarutin.
2001 Lars Sunder övertar ägandet av BOL och även vd-rollen.
2003 Ett samarbete inleds med SBC Sveriges BostadsrättsCentrum. Första nyproduktionen startar med 105 bostadsrätter i Uppsala.
2004-2005 Stambytesentreprenaden utvecklas i samarbete med Familjebostäder.
2006. Företaget utvecklas organisatoriskt med arbetsgrupp, rot och nyproduktion. Inom nyproduktion anställs tio personer. Projektet kvarteret Tvärslån i Högdalen i södra Stockholm påbörjas. Verksamheten certifieras enligt BF9K.
2007 Företaget fortsätter att växa främst inom nyproduktion och BOL firar 20-årsjubiluem.
2008-2009 Våtrum och byggservice utvecklas till ett eget affärsområde. Stora projekt genomförs bland annat med SL och nyproduktion vid Stora Katrineberg på Liljeholmen, arkitekter är Kjellander och Sjöberg arkitektkontor.

Några aktuella projekt
Kv Stora Katrineberg, Liljeholmen, nyproduktion av bostäder. Beställare Sjaelsogruppen. Arkitekt Kjellander & Sjöberg Arkitektkontor.
Designens Hus, Telefonplan. Beställare Fastighets AB Telefonfabriken. Arkitekt Gert Wingårdh.
Kv Tvärslån 3, ungdomsbostäder i Högdalen åt Brf Ljuspunkten. Arkitekt Scheiwiller Svensson.
T-station Kista. Beställare SL. Ombyggnad av två biljetthallar.
Ceremonibyggnad i Täby. Beställare Svenska Kyrkan. Arkitekt Tema arkitekter.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.