Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Viktiga branschutbildningar hotas av nedläggning

Publicerad: 9 mars 2011, 14:35

Utländska studenter vänder Sverige ryggen när studieavgift införs.


Från och med höstterminen 2011 måste studenter från länder utanför EU börja betala för sina högre studier i Sverige. Söktrycket har rasat och högskolor och universitet kan tvingas lägga ned utbildningar. Det är främst masterprogram som ges på engelska som är i farozonen.

– Vi har studenter från alla världsdelar. Två tredjedelar har kommit från länder utanför EU. Vi kommer att tappa en stor del av dem i höst, säger Frank Fiedler, ansvarig för masterprogrammet i solenergiteknik på Högskolan Dalarna.

För att kompensera, berättar Frank Fiedler, har de lagt extra kraft på att försöka locka studenter från Sverige och andra EU-länder. Detsamma berättar Linus Zhang, programföreståndare för masterutbildningen i vattenresurshantering på Lunds tekniska högskola.

– Vi har gjort ett antal marknadsföringsåtgärder i EU och Nordamerika inför hösten, säger Linus Zhang.

Masterutbildningen i vattenresurshantering har i år 157 sökande jämfört med cirka 500 förra året. Från och med hösten ska de utomeuropeiska studenterna betala en anmälningsavgift på cirka 900 kronor. Utöver det kommer årsavgiften på 140 000 kronor.

– Vi har haft många studenter från främst Indien, Pakistan, Kina, Iran och en del afrikanska länder. De flesta av dem har inte råd att betala årsavgiften, säger Linus Zhang.

Abukar Warsame är ansvarig för masterprogrammet "real estate development and financial services", på KTH:s avdelning för bygg- och fastighetsekonomi.

– Vi har tappat många sökande. Det är svårt att säga hur det kommer att påverka utbildningen i framtiden, möjligen kommer vissa klasser att få lov att slås ihop, säger han.

På Luleå tekniska universitet (LTU) ges samma bild. Masterprogrammet i jord- och bergbyggnad har varit populärt särskilt bland iranska studenter.

– Det är betydligt färre som har sökt. Men programmet kommer ändå att ges eftersom kurserna delvis ingår i en valbar inriktning i civilingenjörsprogrammet i väg, - och vattenbyggnad, säger Anna-Carin Larsson, internationell koordinator på LTU.

Civil- och högskoleingenjörsutbildningar som ges på svenska förväntas inte påverkas av förändringarna i någon större omfattning. Däremot kan antalet valbara kurser, som ofta samkörs med de engelska masterprogrammen, förändras.

Fakta om införandet av studieavgifter:
Från och med hösten 2011 ska alla lärosätens kostnader för studenter som kommer utanför EES-området täckas av studieavgifter. Universitet och högskolor i Sverige kommer att få en nedskärning av anslagsfinansieringen 2011/2012 som en direkt följd av detta.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.