Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kompetensförsörjning

"Vitryssar jobbade gratis på Peabbygge"

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Tolv vitryssar, som söker asyl i Sverige, uppger i Sveriges Radios program Konflikt att de arbetat i upp till ett år på ett Peabbygge utanför Stockholm utan att få betalt.

Det är SL Infrateknik som bygger en ny pendeltågsdepå i Upplands Bro, nordväst om Stockholm, med bland andra Peab som entreprenör. Vitryssarna ska ha arbetat för en av Peabs underentreprenörer under ett par månader upp till ett helt år. De var lovade 50 kronor i timmen men pengarna betalades aldrig ut.

Genom att utlova betalning efter utförda delmoment och hela tiden skjuta upp löneutbetalningen fick underentreprenören vitryssarna att stanna och jobba vidare. Den enda betalning de fått är småsummor för att köpa mat, i övrigt livnärde de sig på att fiska och plocka svamp.

Enligt Konflikts uppgifter hade underentreprenören gått i konkurs redan i april 2004, det vill säga innan merparten av vitryssarna började arbeta. Det hindrade inte att företaget fortsatte arbetet i Bro.

SL ser mycket allvarligt på uppgifterna och har begärt en förklaring från Peab.

- Även om de kontrollerat sina underentreprenörer som de säger att de gör undrar man ju generellt om det inte väcker misstankar när det förekommit tio-tolv vitryssar som tidvis bott i baracker på bygget, säger SLs presschef Maria Adolfson.

Peabs informationschef Gösta Sjöström befinner sig för tillfället i Finland och känner, när Byggindustrin når honom, ännu inte till några detaljer. Mer uppgifter kommer under eftermiddagen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.