Alla våra nyheter och fördjupningar om ledarskap i bygg- och anläggningsbranschen samlade på ett ställe.
Karriär
Att bli chef har länge funnits på kartan för Veronica Wallmo, som efter drygt 20 år i branschen nu har rollen som platschef på Wästbygg.
■ Utmaningarna: ”Det blir aldrig som man tänkt sig”
■ Tre tips till dig som funderar på att bli chef: ”Våga satsa!”
Ledarskap
Vad kan vi lära av krisen som drabbade branschen på 1990-talet? Och vilka är parallellerna till dagens oroliga marknad? Vi har pratat med tre byggare som minns.
■ Viktigaste erfarenheterna: ”Som ledare får man vara uppmärksam”
■ De positiva effekterna på branschen: ”Kriser är heller inte bara negativa”
■ Så illa blir det den här gången: ”Jag tror att det blir mer än en krusning på ytan”
Arbetsmiljö
”Säkerhetsarbetet har stagnerat,” säger Jeanet Corvinius, ordförande för Byggcheferna. Det påståendet baserar hon dels på att antalet dödsolyckor i branschen inte minskar, och dels på en ny rapport om branschens arbetsmiljöarbete från Byggcheferna. Av rapporten framgår bland annat att många chefer känner sig tvingade att tänja på arbetsmiljöreglerna för att hinna med. Chefsrollerna i branschen behöver ses över, anser Jeanet Corvinius.
Affärer i byggsektorn
Från civilekonom till vd för det snart hundraåriga familjeföretaget Sh bygg.
Dalia Ramzi styr sedan ett år tillbaka bolaget mot framtiden, där hon bland annat fokuserar på hållbara affärer och värderingsstyrt ledarskap. ”Jag insåg snart att det inte var jätteroligt att räkna pengar hela dagarna. Jag ville hellre jobba nära verksamheten”, säger hon.
Ledarskap
Att skapa lagkänsla och jobba värderingsstyrt är inte alltid en dans på rosor. Men för Markus Brink är inte det en anledning att låta bli. Brixlys vd berättar i en lång intervju med Byggindustrin om: ✓ Att få med medarbetarna på båten. ✓ Riskhanteringen i projekten. ✓ Ledningens beslut att köpa ut bolaget och byta namn. ✓ Byggkonjunkturen i väst.
Ledarskap
Hur leder du dina medarbetare? Vad behöver du veta om digitalisering? Och varför har du så svårt att prata med din beställare? Se och hör 26 branschprofiler diskutera branschens hetaste frågor.
Ledarskap
Jämförelsevis många medarbetare i byggbranschen är engagerade i sitt jobb. Men en färsk undersökning visar också på flera affärskritiska faktorer som alla HR-chefer i branschen behöver tänka på.
• Undermåliga ledaregenskaper sänker lönsamheten.
• Påverkar säkerheten .
• Kvinnor och män har olika bild.
Ledarskap
Chefer i byggbranschen ansvarar för många människor och stora belopp. Samtidigt ska de vara goda och inspirerande ledare. Hur bär de sig åt? Goda exempel lyfts upp i ett inspelat panelsamtal från Construction Summit.
Ledarskap
Med ett tydligt fokus på både kunden och kulturen vill Dryft höja hantverkarens status och handplocka målaren, snickaren och elektrikern lika noggrant som tjänstemannen – och se till att de mår bra.
■ Därför behöver branschen förändras: ”Som hantverkare får du ingen feedback uppifrån”.
■ Oväntade beslutet: ”Jag hade nog förväntat mig att vi skulle bli ifrågasatta”.
■ Tre bästa tipsen för att stärka företagskulturen.
Affärer i byggsektorn
Medianlönen för en hög chef i byggbranschen skiljer sig med 15 000 kronor beroende på om du jobbar i Stockholm eller i norra Sverige. Det visar Ledarnas löneenkät bland chefer i branschen.
• Där tjänar cheferna minst
• ”Klart att engagerat ledarskap ska synas i lönerna”
• Chefen som branschen skriker efter – och betalar bra för
Ledarskap
Bravida avslutade 2021 med flaggan i topp. Men hur blir framtiden för installationsjätten och för resten av branschen? Vd:n Mattias Johansson berättar om fallgroparna att hålla utkik efter framåt – och ger sina bästa ledarskapstips.
■ Materialpriserna: ”Det kommer synas i resultaträkningen för många bolag”
■ Branschstrukturen: ”Förvärv innebär inte automatiskt förbättrad tillväxt”
■ Framtidsfrågan: ”Vi måste vara på hugget så att vi inte tappar kommandot”