Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

BI: ”Förslagen är orimliga”

Publicerad: 30 september 2015, 09:55

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, BI.

Foto: Rosie Alm

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, BI, anser att Utstationeringskommitténs förslag innebär en begränsning av den fria konkurrensen i byggsektorn.


Bland annat anser Mats Åkerlind att kommitténs ordförande Marie Granlund gör en felaktig koppling mellan Lavallagen och bristande arbetsmiljö.

– Lavallagen handlar om lönenivåer, säger Mats Åkerlind.

Han anser att flera av förslagen syftar till att begränsa den fria konkurrensen i byggsektorn och även att skjuta den svenska modellen i sank genom att ge facken en dubbel roll, både som avtalsslutande part och som granskare.

– Det blir väldigt svårt för facken att objektivt granska vad som är minimivillkor, det kommer alltid att handla om deras tolkning. Det blir en otydlighet som inte är förenlig med den svenska modellen, säger Mats Åkerlind.

Han dömer ut förslagen med ett undantag: Ökad transparens för de utländska företagen om vilka villkor som ska gälla i Sverige.

– Det är bra att en myndighet får möjlighet att bedöma minimivillkoren i de svenska kollektivavtalen. Men den arbetsuppgiften borde inte ligga på Arbetsmiljöverket utan på Skatteverket eller någon annan myndighet. Arbetsmiljöverket har andra uppgifter, säger Mats Åkerlind.

Byggnads ser däremot flera förbättringar i Utstationeringskommitténs förslag till förändring av Lex Laval.

– Den utökade rätten att kräva kollektivavtal genom borttagande av bevisregeln är positivt och stärker löntagarnas rättigheter. Nu får vi analysera utredningen i detalj och återkomma i vårt remissvar med ytterligare synpunkter, säger Johan Lindholm, byggnads ordförande.

Hans utgångspunkt är tydlig.

– I grunden är Lex Laval och efterföljande försök att begränsa dess skadeverkningarna ett nederlag för den svenska modellen. Vid Sveriges inträde i EU blev vi lovade att vår arbetsmarknadsmodell skulle få vara orörd och respekteras. Detta löfte har brutits och genom Lavaldomen har marknadskrafterna och den fria rörligheten satts före löntagarnas rätt till schysta villkor och våra kollektivavtal är hotade, säger Johan Lindholm i en kommentar.

Relaterade artiklar

Lex Laval rivs upp

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.