Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

BI och Byggcheferna till angrepp mot machokulturen

Publicerad: 28 juni 2013, 07:00

”Byggbranschen lider alltjämt av en machokultur som skrämmer bort kompetenta människor och riskerar branschens rykte och framtid. Denna kultur måste utrotas”, skriver Byggchefernas ordförande Lars Bergqvist och Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson i en debattartikel i Göteborgsposten


.

En ny undersökning från Byggcheferna visar att machokulturen fortfarande sitter i väggarna. Byggchefsbarometern 2013 visar att en majoritet av de som svarat anser att arbetsmiljön kännetecknas av en grabbig attityd med ett tufft arbetsklimat. Varannan anser att kvinnor och män behandlas olika genom att kvinnor inte ges samma karriärmöjligheter, men också genom att kvinnor inte får samma arbetsuppgifter som männen. Varannan kvinna anser att det finns en inställning inom branschen att kvinnor inte lämpar sig lika bra som män i byggbranschen.

”Följderna av att machokulturen sitter i väggarna är många och allvarliga. Kvinnor, etniska minoriteter och människor med avvikande sexuell läggning lämnar branschen. Dessutom ökar risken för byggfusk och korruption”, skriver i debattartikeln.

”Detta är oacceptabelt och vi som arbetar i branschen måste göra något åt det.”

En annan konsekvens av machokulturen är att det fortfarande finns fördomar kring homosexuella. Närmare varannan person svarar att det finns negativa attityder och fördomar mot homosexualitet i branschen. Främst verkar de här fördomarna finnas i produktionen men närmare en tredjedel säger att attityden också finns hos ledningen och på kontoren.

I ett försök att påverka har Byggcheferna bland annat ansvarat för att 600 chefer inom byggindustrin i Västra Götaland fått genomgå en utbildning för att hantera sina egna fördomar. Ett annat exempel är att Sveriges Byggindustrier har startat ett mentorsprogram, kallat Mentorbygg, för att öka andelen kvinnliga chefer i byggbranschen. Syftet är att synliggöra kvinnors kompetens och ge fler möjligheten att ta sig fram.

” Men vi måste tyvärr erkänna att de insatser som hittills gjorts inte har varit tillräckliga. Faktum kvarstår – det finns en machokultur inom byggbranschen och den är skadlig. Nu krävs det en bredare samling för att få till verklig förändring. Först då kan machokulturen utrotas och byggbranschen bli en attraktiv framtidsbransch för alla”, skriver Ola Månsson och Lars Bergqvist.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.