Ledarskap
Bonava byter vd efter bristande lönsamhet
Publicerad: 29 september 2020, 15:13
Bonavas styrelse har fattat beslut om att Joachim Hallengren slutar som vd. Nu söker bolaget en ny vd som ska öka lönsamheten i bolaget på ett sätt att det ger effekt på aktiekursen.
På måndagen kommunicerade fastighetsbolaget Bonava att Joachim Hallengren lämnar vd-posten, men att han kvarstår i rollen under övergångsperiod.
Läs även: Lämnar Bonava för att bli HR-chef på Afry
Bakgrunden är att Bonava, som var ett affärsområde inom NCC fram till 2016, hade en aktiekurs som utvecklades inledningsvis väl efter att verksamheten noterats som eget bolag, men som under det senaste året tappat i förhållande till jämförbara bolag.
Har man följt det här ett tag så vet man att där vi haft problem är i Norden och i Sverige.
Enligt Mikael Norman har Bonava i Sverige drabbats hårt av den prispress på bostäder som uppstod i Sverige för något år sedan. En annan delförklaring är att Bonava brottas med att få en organisation på plats i Sverige och Norden som mer liknar den bolaget har i Tyskland.
Läs även: Bonava: ”Vi är inte nöjda”
– Vi håller på att bygga upp kapacitet för produktion, det som tidigare gjordes inom ramen för NCC innan vi blev ett separat noterat bolag. Det är långa ledtider och komplicerade processer. I Tyskland fanns hela den organisationen på plats vid noteringen. Här i Norden har vi hållit på att bygga upp den vartefter, säger Mikael Norman.
Valde Joachim Hallengren själv att sluta eller blev han ombedd att göra det?
– Det här var styrelsens beslut. Däremot är han kvar under en övergångsperiod.
Kommer ni att ha en ny vd på plats före årets slut tror du?
– Svårt att veta. Vi vill ha den person som vi tror är allra bäst för det här, som kan ta bolaget vidare. Det får ta den tid det tar.
Tror du att den här personen finns i Sverige?
– Det återstår att se, säger Mikael Norman.
Presterade lägre än prognoserna
När Bonava summerade andra kvartalet för 2020 så ökade omsättningen till 3,5 miljarder kronor men rörelseresultatet minskade till 56 miljoner kronor. Såväl omsättning som resultat kom in lägre än prognoserna.