Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

CRTG:s Sverigechef ska etablera ny spansk aktör i Sverige

Publicerad: 3 mars 2020, 14:44

Hon har etablerat det kinesiska tunnelföretaget CRTG i Sverige och sett till att bolaget fått sina första tunga uppdrag. Men nu byter Cecilia Malmsten jobb, redan innan tunnelborrningen i Nacka ens hunnit börja.


Det väckte stor uppmärksamhet i byggbranschen när det i oktober förra året stod klart att det kinesiska bolaget CRTG vunnit Region Stockholms upphandling för tre arbetstunnlar i Nacka i samband med utbyggnaden av tunnelbanan.

Konkurrenter har rest ragg och varnat för prisdumpning, Byggnads oroas över dåliga arbetsförhållanden och politiker har höjt en varningsflagga för vad ett kinesiskt intåg på infrastrukturmarknaden innebär för rikets säkerhet.

Läs även: Kinesiska CRTG svarar på kritiken

Nu väljer Cecilia Malmsten, CRTG:s Sverigechef och den person som etablerad företaget på svensk mark, att gå vidare. Hennes nya jobb är som Sverigechef på det spanska byggbolaget Grupo Cobra, som hittills inte finns etablerat på den svenska marknaden.

– Gruppo Cobra är ett världsledande företag inom industriell infrastruktur med 38 000 anställda runt om i världen och med huvudkontor i Madrid. De har nu bestämt sig för att satsa i Sverige och jag har blivit anställd som commercial manager för att etablera Grupo Cobra i Sverige, säger Cecilia Malmsten till Byggindustrin.

Har ditt val att byta jobb något med kritiken mot CRTG att göra?

– Nej det har det inte. Det var ganska tuffa tag ett tag men det var aldrig något personligt och jag hade rollen att vara ansiktet utåt. Det finns delar som är kontroversiella när det gäller Kina så jag kan förstå delar av den kritik som kommit, säger hon.

Grupo Cobra har i dag ingen verksamhet alls i Sverige och Cecilia Malmsten blir företagets första person på plats i Sverige. Kontoret vid Odenplan delar hon med Rover Alcisa, ett annat spanskt byggentreprenörföretag som Grupo Cobra sedan tidigare har ett nära samarbete med på andra marknader. Rover Alcisa är etablerat i Sverige och har till exempel vunnit en upphandling i Norrköping där bolaget ska bygga den nya godsjärnvägen i Norrköping, Kardonbanan.

Läs även: Byggåret 2019 - skandalerna, projekten och politiken

Cecilia Malmsten gjorde sin första arbetsdag för Grupo Cobra i måndags och ska nu bygga upp den svenska verksamheten från grunden. Först på att göra listan står att ro hem ett eller flera projekt, i samarbete med Rover Alcisas svenska företrädare Antonio Daban.

– Det vi ska börja med är att titta på projekt där vi känner att vi kan bidra med mest värde. När vi identifierat ett antal projekt kommer vi att träffa ett antal svenska bolag som vi tror kan vara bra att ha som samarbetspartners. Det är svårt att anställda innan man har projekt som man vet att man kommer att få genomföra, säger Cecilia Malmsten.

Vilken typ av projekt kommer ni att söka efter?

- Det blir projekt inom spårsidan och eventuella best-jobb (bana, el, signal, tele). Men det kan också handla om elektrifiering av motorvägar och vindkraftparker och liknande.

Varför lämnade du CRTG?

–  Det här erbjudandet var för bra för att säga nej till. Och jag brinner för att kunna bidra till det svenska samhället och få mer ut av våra skattepengar. Cobra är den typ av företag som kan bidra tills Sveriges utveckling som jag ser det, säger Cecilia Malmsten.

Vem tar över ditt jobb på CRTG?

– Jag vet inte vem som ska axla min roll på CRTG. Projekten ska fortgå även om tidsplanen skjutits framåt när det gäller byggloven. Jag hoppas att det ska bli ett bra tunnelbygge, säger Cecilia Malmsten.

Relaterade artiklar

Kinesiska CRTG känner lättnad efter nytt besked

Kinesiska CRTG redo för tunnelarbete i Nacka

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.