Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Dålig kommunikation kostar miljarder

Publicerad: 13 juni 2014, 12:58

Bristande kommunikation fördyrar större byggprojekt i Sverige med cirka 13 procent. Med dagens byggvolym innebär det en total kostnad på cirka 32 miljarder per år. Det framgår av en ny undersökning från Svensk Byggtjänst. Störst förbättringspotential finns hos byggherrarna.


Undersökningen avser både husbyggnad och anläggningsbyggande. Den genomfördes under våren 2014 och är en uppföljning av en undersökning som gjordes 2007. Båda undersökningarna bygger på telefonintervjuer med 240 företag inom byggsektorn. Företagen omfattar byggherrar, entreprenörer, installatörer, konsulter och arkiteteter.

– Det första man slås av är att problematiken som vi såg i undersökningen år 2007 kvarstår på samma nivå. Då som nu anser de tillfrågade att bristande kommunikation i byggprocessen fördyrar byggprojekt med cirka 13 procent. Med den volym som var aktuell år 2007 motsarande detta totalt 22 miljarder kronor per år. Med 2014 års volym blir siffran 32 miljarder kronor, säger Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.

Den tydligaste orsaken till bristande kommunikation som lyfts fram i undersökningen är otydliga anbudsunderlag och handlingar samt att det ges olika information till olika aktörer.

– Trots att det är byggherren som har mest att tjäna på effektivare kommunikation, så tycks det vara hos just byggherrarna som bristerna är störst, säger Erik Hellqvist.

De konkreta merkostnader som kommunikationsbristerna ger upphov till utgörs av tilläggsarbeten och korrigeringsarbeten på grund av felaktig information eller missförstånd.

Även om det i den nya undersökningen finns en del tecken på förbättringsarbete gällande kommunikationen i byggprocesser, är det mesta sig likt från den tidigare undersökningen år 2007.

– När det gäller samarbetsklimatet är det till och med fler som ser detta som ett problem i årets undersökning, säger Erik Hellqvist.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.