Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

De kandiderar till Guldhuset

Publicerad: 8 april 2020, 04:08

En instagramprofil, en religionsvetare, en kulturgeograf och en före detta bartender. I år har ingen av de nominerade till utmärkelsen Guldhuset en traditionell byggbakgrund. Priset, som går till unga ledare inom samhällsbyggnad, delas ut av CMB, Centre for management of the built environment, kopplat till Chalmers i Göteborg,


Sandra “Byggsandra“ Mobaraki, entreprenör och konsult, är Sveriges första bygginspiratör. Hon är nominerad till ledarskapsutmärkelsen Guldhuset.

Foto: privat

“Min roll är att ge andra inspiration”

Sandra “Byggsandra“ Mobaraki, entreprenör och konsult, är Sveriges första bygginspiratör.

– Jag har en lite annorlunda bakgrund än en traditionell ledare i byggbranschen. Jag kom in i branschen via byggvaruhandel, där jag arbetade med affärsutveckling och kommunikation. Efter ett tag så insåg jag att jag ville göra mer, och bidra till utveckling samt förändring. Då kom jag fram till att jag skulle bli Sveriges första bygginspiratör, säger Sandra Mobaraki.

Vad betyder nomineringen till ledarskapsutmärkelsen Guldhuset för dig?

– Den betyder mer och lite därtill. När man har gjort en annorlunda resa som jag har så innebär det faktiskt jättemycket att bli sedd för mitt arbete men även min roll. På något sätt innebär det att branschen bekräftat mig. Jag kommer bära nomineringen med mig oavsett om hur det går.

Vilken är din drivkraft som ledare?

– Jag har tidigt insett att vi alla kan bli det vi vill, men det finns också strukturer i samhället, branscher och organisationer, på olika nivåer, som gör att alla inte kan uppnå sin fulla potential. Mycket i min drivkraft handlar om att inspirera andra till att göra det de verkligen vill. Till att se styrkan de själva besitter. Jag använder mig mycket av Instagram för att inspirera och får ofta höra av både gamla och unga, män och kvinnor, att jag inspirerar dem till att våga följa sina drömmar. Det är det jag brinner för.

Har du några förebilder?

– Jag har många. Jag får inspiration av människorna jag möter (både på riktigt men även digitalt) och av deras historier. Genom förebilder kan jag få vägledning, men för mig handlar det hela tiden om att jag ska bli den bästa versionen av mig själv. Det är något form av självledarskap. Att bli nominerad till Guldhuset är också en bekräftelse på att en ledare kan vara någon annan än den traditionella vd:n som driver ett stort företag. Det utmanar organisationsstrukturerna och sättet vi tidigare sett ledare.  Om man vågar öppna ögonen, så kommer man se att vi har flera ledare runt omkring oss.

Hur hittar du själv energi?

–Det handlar också om att ta en paus ibland. Att träffa vänner som inte är entreprenörer eller jobbar inom bygg. Annars är det lätt att jobba ihjäl sig för att det är så kul. En annan viktig sak, som jag tror gör att jag bibehåller energin är att jag verkligen tror på mitt arbete. Jag tror på att jag bidrar till en bättre byggbransch. Att som 26-åring hittat något som jag tror på, samtidigt som jag kan bidra till att göra en bransch bättre och vägleda människor, det gör mig väldigt tacksam.  Och jag tar inte mitt arbete för givet

Vad gör du om fem år?

– Jag hoppas att jag kan fortsätta att inspirera och vara en länk till byggbranschen. I förlängningen hoppas jag kunna göra mer än att inspirera och mer konkret hjälpa andra med kompetens eller med kapital som gör att andra kan utvecklas.

Sagt om Sandra:

Emilie Gessner, tidigare medarbetare: “Det är få som har det drivet.”

Närmaste chef/uppdragsgivare Elin Kebert, expert inom kompetensförsörjning på Byggföretagen:  “Hon använder okonventionella metoder, de efterfrågas i branschen, att våga nytt.“

Sarah Pettersson, Stena Fastigheter, är nominerad till Guldhuset.

Foto: Stena Fastigheter

“Jag brinner för samhällsfrågor”

Sarah Pettersson har sin bakgrund som religionsvetare med fokus på extremism. I dag jobbar hon som relationsförvaltare med fokus på sociala frågor på Stena Fastigheter.

Vad betyder nomineringen för dig?

– Jag känner mig väldigt glad för nomineringen och att jag blev nominerad av min chef gör att jag känner mig extra uppskattad. Det känns också riktigt kul att social hållbarhet, som jag jobbar med, får fokus inom samhällsbyggnad.

Vilken är din drivkraft som ledare?

– Min drivkraft är nog mitt brinnande intresse för samhällsfrågor. Inom Stena Fastigheter arbetar vi efter devisen ”vi gör varandra bra” och jag tror och hoppas att mitt engagemang motiverar mina kolleger att göra skillnad i våra bostadsområden.

Har du några förebilder?

– Jag skulle nog säga min farmor för hennes otröttliga livslust och kämpaglöd.

Vad gör du om fem år?

– Jag har inga tydliga framtidsplaner men jag tror att jag kommer fortsätta jobba inom hållbarhetsområdet, kanske bredda perspektivet lite och även ta mig an miljömässig och ekonomisk hållbarhet.

Sagt om Sarah:

Selma Daebes, medarbetare: “Hon är strukturerad och har koll, men kontrollerar mig inte.”

PG Sabel, närmaste chef, Stena: “Hon har ett helt sjukt engagemang och hängivenhet, både yrkesmässigt och privat.”

Lisa Wistrand, White arkitekter, är nominerad till Guldhuset.

Foto: White arkitekter

“Jag reflekterar mycket över hur lagarbetet ska fungera och över mitt eget ledarskap kopplat till det”

Lisa Wistrand, driver ett kunskaps- och tjänsteområde som heter Social hållbarhet hos White arkitekter i Göteborg och engagerar sig som ansvarig och processledare i allt från stadsbyggnadsprojekt till samverkans- och medskapandeprocesser.

Vad betyder nomineringen för dig?

– Det är en stor ära såklart och det är smickrande. Jag har så stort driv i vad branschen kan bidra med till samhällsbyggandet och det är roligt att höra att mitt och vårt arbete på White med detta syns och uppskattas.

Vilken är din drivkraft som ledare?

– Min drivkraft är som starkast när jag ser all potential som finns när olika kompetenser och personer med olika erfarenheter tillsammans kan flytta gränser och utmanar branschen. Jag behöver mina kollegor och samarbetspartners, jag är nyfiken och fungerar bäst tillsammans med andra.

Har du några förebilder?

– Jag har och har haft många förebilder. Jag har haft chefer och ledare kring mig genom livet som gett mig många råd på vägen men också visat vägen. Mina förebilder har varit coachande och uppbackande när jag behövt utvecklas och stärkas, de har varit peppande och utmanande när jag behövt våga och kliva fram. Allt detta bär jag nu med mig och reflekterar kring i mitt eget ledarskap.

Vad gör du om fem år?

– Jag jobbar med det jag brinner för, som engagerar mig, som vänder på perspektiv, utmanar branschen och stärker ett samhälle där alla får plats, kan utvecklas. Jag jobbar fortsatt i multidisciplinära samarbeten, kanske andra än idag. Jag hoppas då att vi i branschen utvecklat våra arbetsmodeller och affärsmodeller för ett socialt hållbart samhälle.

Sagt om Lisa:

Moa Lipschütz, medarbetare: “Lisa har integritet.”

Johan Lundin, närmaste chef: “Hon har ett helhetstänkande i det hon gör.”

Gustav Holm, Peab, är nominerad till Guldhuset.

Foto: Peab

“Jag vill engagera och motivera.”

För Gustav Holm, platschef Peab, är det framför allt människorna i gruppen som intresserar. Att jobba med gruppdynamiken, det brinner jag för, sa han när han intervjuades av Guldhusjuryn. Han ser delaktighet som nyckeln till framgång.

Vad betyder nomineringen för dig?

– Det känns väldigt hedrande och stimulerande. Det motiverar mig att fortsätta utveckla mitt ledarskap.

Vilken är din drivkraft som ledare?

– Jag drivs av att engagera andra och skapa en positiv arbetsmiljö. Där vi tillsammans arbetar mot uppsatta mål samtidigt som vi har roligt på resan. Att känna drivkraften i en grupp som alltid jobbar framåt är väldigt härligt.

Har du några förebilder?

– En person jag ser upp till är min pappa. Han har alltid jobbat väldigt hårt för det han tror på och tycker är roligt vilket inspirerar mig i min vardag.

Vad gör du om fem år?

– Om 5 år tar jag mig förhoppningsvis an fler och större utmaningar. Större byggen med större platsorganisationer.

Sagt om Gustav:

Mikael Henningsson, medarbetare: “Hans personkännedom är hans styrka.”

Magnus Insulan, arbetschef Peab, närmaste chef: “Han tycker det är viktigt med personlig relation.”

Relaterade artiklar

Hon vinner Guldhuset

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.