Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”De skrämmer upp folk”

Publicerad: 23 maj 2016, 11:37

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Foto: Rosie Alm

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, är starkt kritisk till Sabos och Tyréns rapport om marknadsanpassade hyror. ”De skrämmer upp folk i stället för att ha en sansad diskussion”, säger han.


Enligt Björn Wellhagen ligger det ett felaktigt antagande bakom rapportens varningar för att marknadsanpassade hyror leder till kraftiga hyreshöjningar och oönskade sociala konsekvenser.

– Jag tycker Sabo är oseriösa när de lyfter fram sin kritik. De skrämmer upp folk i stället för att ha en sansad diskussion om ett förändrat hyressättningssystem. Ingen har föreslagit att det ska införas marknadsanpassade hyror från en dag till en annan. Det handlar om en långsam anpassning över en period på 10-15 år. Men i argumenteringen från Sabo och Hyresgästföreningen utgår man från att det sker över en natt, säger han.

Läs mer: Marknadshyra löser inte bostadsbrist enligt rapport.

Björn Wellhagen tycker också att Sabo gör en märklig tolkning av Tyréns underlag när de hävdar att marknadshyror inte skulle ha någon större effekt på nybyggnadstakten eftersom de stora bromsklossarna är bristande konkurrens inom byggsektorn och höga byggkostnader. Tyréns skriver att ”Förutsatt att kostnaderna för att bjuda ut fler bostäder inte samtidigt ökar påtagligt, kan man ändå sluta sig till att marknadspriser skulle leda till växande nyproduktion”.

– Det uppfattar jag som en minst sagt underlig tolkning från Sabos sida. Sabo vill inte diskutera hyressättningssystemet. Därför ger man sig i stället på branschen och hävdar att byggbranschen har höga kostnader och dålig konkurrens, säger Björn Wellhagen.

Han tycker inte att det finns belägg för att hävda att det är dålig konkurrens inom byggsektorn i Sverige.

– Vi har 96 000 företag i byggbranschen. Av dem har 94 procent färre än 10 anställda. De stora börsnoterade byggföretagen har 35 000 anställda av totalt 310 000 i branschen och de omsätter cirka 100 miljarder av branschens totalt 600 miljarder. Tycker man det är en snedfördelning?

När det gäller de höga byggkostnaderna tycker Björn Wellhagen att man bör fundera på varför byggkostnaderna i Sverige är höga.

– Sverige är ett högkostnadsland. Det spelar ingen roll om man jämför priset på nya bostäder, mat eller cyklar. När det gäller byggpriserna så påverkas de bland annat av dubbelt så stora lönekostnader som snittet i EU, en momssats på 25 procent när många andra länder ligger klart lägre, ökande markpriser och skärpta krav på energi- och klimatanpassning, säger Björn Wellhagen. Det är inte givet att alla kostnader är möjliga eller ens aktuella att ändra. Jag tror t.ex. inte att någon ifrågasätter kostnader för säkerhet på våra byggarbetsplatser.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.