onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Familjärt miljardbolag – Thage i Skåne fyller 75 år: ”Det är viktigt för oss att behålla Thage-andan”

Publicerad: 6 maj 2022, 04:00

Koncernchefen Anders Andersson bjuder in till stor jubileumsdag när Thage i Skåne fyller 75 år. Foto: Thage

Från enskild firma till miljardkoncern. Fredagen den 6 maj firar Thage i Skåne 75 år med en heldag på Malmö Live med medarbetarna, miljön och ledarskapet i fokus.

Ämnen i artikeln:

chefer i byggbranschenkvinnliga cheferledarskap inom bygg

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Det var 1947 som Elin och Thage Andersson startade sin byggverksamhet i Tollarp utanför Kristianstad. Tio år senare bildades aktiebolag och sedan dess har verksamheten vuxit till vad som i dag är en byggkoncern med 400 anställda och som siktar på en omsättning på 1,3 miljarder i år.

Läs även: Så kan södra Sverige hindras från att proppa igen

För att fira framgångarna, men också för att visa vägen framåt, har bolaget bjudit in medarbetare, kunder och andra intressenter till en jubileumsdag på Malmö Live, med fokus på miljö, hållbart byggande, ledarskap och kultur.

– Det är närmare 800 personer som deltar under dagen och på kvällen bjuds medarbetare med respektive på middag. Då blir vi drygt 500 personer, säger Anders Andersson, ägare och koncernchef för Thagekoncernen och den andra generationen i familjeföretaget.

– Jag började i företaget 1986 som arbetsledare, kalkylator och andra roller parallellt som jag satt med i styrelsen. När far dog 1990 blev jag vice vd, men bara 18 månader senare gick även Gösta Nilsson, som då var vd, bort. Sedan dess har jag varit vd och koncernchef, säger Anders Andersson.

Medarbetare på Thage i Skåne. Foto: Thage

Under början av 2000-talet förvärvades familjeföretagen August Lundberg Byggnads och N-E Persson Byggnads och 2014 gick de tre bolagen samman under ett gemensamt namn – Thage. Men trots att bolaget har vuxit sig till ett av de största byggbolagen på sin marknad är fortfarande familjeföretagets värderingar centrala.

– Det är viktigt för oss att behålla Thage-andan och redan under rekryteringen pratar vi om vilka värden som bolaget står för och vilka mål vi har. Detta följer med i de introduktioner vi håller för nyanställda, säger Anders Andersson.

Läs även: Han tar över som vd i växande byggbolaget: ”Orderstocken är dubbelt så stor just nu”

En viktig fråga, som också kommer vara i fokus under jubileumsdagen, är klimatet och hur man som byggentreprenör kan minska koldioxidutsläppen.

– Det är något som vi har jobbat med länge för att komma åt. Vi har värmepumpar på bodarna, väderetableringar som sänker energiåtgången och kör våra fordon på HVO i stället för diesel. Vi installerar laddstolpar på våra fastigheter och solceller där det finns möjlighet. Alla måste dra sitt strå till stacken i klimatomställningen och även om Sverige ligger i framkant så kan alla göra mer, säger Anders Andersson och berättar vidare att företaget använder ett digitalt logistikprogram för att effektivisera sina transporter.

Medarbetarna i fokus. Uppvaktning under coronapandemin 2021. Foto: Thage

Bland föreläsarna under dagen finns Tone Bekkestad, meteorologen som i dag föreläser om klimatfrågor, och arkitekten Gert Wingårdh som berättar om hållbart byggande.

– Vår vision är att vara den bästa byggaren på vår marknad med engagerade och effektiva medarbetare samt enkla beslutsvägar och därför har gjort att vi bjudit in Sveriges främsta föredragshållare inom respektive område för att inspirera oss inför framtiden, säger Anders Andersson.

Läs även: Thage-projektet som nominerades till Årets Bygge 2022

Ytterligare föreläsare under dagen är Linda Hammarstrand som kommer att prata företagskultur och Micael Dahlén på temat klimatkris och psykologi.

Kriget i Ukraina skapar oro i såväl omvärlden som byggmarknaden lokalt i Skåne med.

– Beroende på entreprenadform blir det en diskussionsfråga om vem som tar ökade kostnader och vi måste ta särskild hänsyn till riskerna för prishöjningar när vi lämnar nya anbud, säger Anders Andersson.

Men Thages orderstock ligger på historiskt höga 1,5 miljarder kronor och antalet anställda blir stadigt fler (vilket har lett till mycket pyssel med bordsplaceringen till jubileumsmiddagen). Bland de stora projekten just nu finns Rättscentrum i Kristianstad och ett flertal stora bostadsprojekt i Lund. För Wihlborgs byggs också den anrika fastigheten Raffinaderiet vid Lunds centralstation om till kontor. 

Att Thage är ett företag som lyckas vara familjärt trots sin storlek är tydligt. Under kvällen, som avslutas med en Miss Li-konsert, kommer Anders Andersson att dela ut guldklockor till sju medarbetare.

– Med dem blir det 181 som delats ut totalt hittills, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev