Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Före detta HSB-chefer fick fängelse

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

HSB Malmös före detta vd Johnny Örbäck har dömts till ett och ett halvt års fängelse. Även affärsutvecklingschefen Hans Lindqvist döms till samma straff för grov trolöshet mot huvudman.


För drygt ett år sedan polisanmälde Skatteverket Johnny Örbäck och Hans Lindqvist. Domen mot de två före detta HSB-anställda har nu fallit. Det blir fängelse i ett år och sex månader. Fastighetsmäklaren Mats Carlsson döms till samma straff för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

-Det är en chock för mig, mina medarbetare, våra ägare och vår styrelse, kommenterar HSB Malmös nuvarande vd, Lars Danielsson.

Härvan som polisen har fått utreda är komplicerad. I stora drag handlar den enligt Lars Danielsson om två affärer som HSB gjorde i början av 2000-talet. I den ena, som av åklagaren kallas för "Lyfa-affären" köptes en industrifastighet i Lund som var värderad till 100 000 kronor för 22 miljoner kronor av HSB. I den andra "Povett-affären" såldes ett bolag som hade vinstmedel på 16 miljoner kronor för 100 000 kronor.  På detta vis har totalt har 38 miljoner kronor undanhållits från HSB, enligt Lars Danielsson. Pengarna från affärerna ska ha slussats vidare till bankkonton i Luxemburg.

-Den fällande domen kan överklagas. Men om den står sig i hovrätten kan det finnas intresse för HSB att föra ett skadeståndskrav. Diskussionen om hur vi ska gå vidare får jag ta med vår advokat, säger Lars Danielsson.

Trots den ekonomiska skadan i och med brotten anser HSB att de har en god ekonomi.

-Ekonomiskt betyder det inget för oss, vi har en stabil ekonomi idag. De redovisningsregler och rutiner som vi arbetar efter har också ändrats. Idag arbetar vi helt annorlunda, till exempel så anlitar vi alltid ett juridiskt ombud när vi köper och säljer fastigheter, säger Lars Danielsson.

Vare sig den före detta vd:n Johnny Örbäck eller affärsutvecklingschefen Hans Lindqvist jobbar kvar på HSB. Johnny Örbäck fick lämna sitt jobb för några år sedan efter att kraftigt ha missbedömt kostnaderna för att bygga Turning Torso. I och med domen döms han förutom fängelse till näringsförbud i tre år.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.