Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Förre chefen vittnade om hur kartellen organiserades

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Avhoppare från NCC gick till Konkurrensverket och anmälde kartellen. Eddie Jakobsson var en av dem. Nu är han nyckelvittne i den pågående rättegången där nio bolag stäms på sammanlagt 1,2 miljarder.

-Överenskommelser med konkurrenter var en del av verksamheten. Det förväntades att man skulle vara med och klara ut uppgörelserna. Man kunde inte avancera från flaggvakt till regionchef om man inte kände till systemet, sa Eddie Jakobsson, i förhöret.

Inte ens de avsatta 12 timmarnas förhör med Eddie Jakobsson räckte till för att Konkurrensverket och bolagens advokater skulle kunna fråga ut vittnet.

Han redogjorde för hur han gjorde upp med konkurrenterna om vilka anbudspriser som skulle lämnas i upphandlingar med Vägverket och kommuner. Praxis var, enligt vittnesmålet, att bolaget med största marknadsandelen på orten hade ansvar för att sy ihop överenskommelserna.

Vem var koordinator 1998?
-Jag tror det var jag, svarade Eddie Jakobsson. Och sedan visades hans detaljerade anteckningar upp på monitorer i Stockholms tingsrätt.

-De stora bolagen fördelade jobben och sedan gav vi pengar till de mindre bolagen. Jag minns att kraven från de mindre bolagen var särskilt stora det året (1998) så det var rätt snärjigt att få ihop det.

NCC och Skanska var störst och dominerande i uppgörelserna men så småningom blev de en grupp om fyra stora, där även Peab och Vägverket produktion ingick, som fördelade jobben.
-När vi fick veta vilka upphandlingar som var på gång träffades vi och gjorde en fördelning. Vi träffades tre-fyra gånger om året. Om det var en kommunupphandling som låg ute då så tog vi den också.

Sammanställningar av vilka bolag som skulle betala till vilka visades upp för rätten precis som fakturor som Eddie Jakobsson uttalade sig tvärsäkert om.
-Det är en kartellfaktura, svarade han gång på gång med olika argument om vilken platschef som var ansvarig för just det kostnadsstället och varför han var så säker på att fakturan var falsk. För det var genom att betala påhittade fakturor från de mindre bolagen som de hölls på gott humör. Det kunde röra sig om miljonbelopp.

Eddie Jakobssons noggranna anteckningar framstår som stark bevisning.
-Han har en hel del dokument som han säger handlar om kartelluppgörelser men det finns anledning att vara försiktig med de uppgifter han för fram, han har andra motiv än som Konkurrensverkets nyckelvittne, säger Eric Ericsson, NCC:s juridiska ombud och syftar till tvisten mellan Eddie Jakobsson och bolaget i samband med att han lämnade NCC och bedrägerimålet (där Jakobsson friades på de flesta punkter). Det var upprinnelsen till kartellmålet.

NCC har erkänt att kartelluppgörelser förekommit men de vill slippa böter eftersom de hjälpt till i utredningen. Enligt Konkurrensverket var kartellkulturen etablerad och utbredd i bolagen.

-Det har skett i bolagets namn men har initierats och genomförts på mellanchefsnivå, där Eddie Jakobsson och hans kolleger befunnit sig, inte högre, säger Eric Ericsson.
Övriga bolag erkänt enskildheter, som att kontakter om priser kan ha förekommit mellan bolagen, men de nekar till de anklagelser åklagaren riktar mot dem.
Rättegången fortsätter och förhandlingarna väntas hålla på till i februari med dom till sommaren.

AV FREDRIK KARLSSON

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.