Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Här är Veidekkes nya chef i Sverige

Publicerad: 5 september 2019, 04:00

Bild 1/2  

Mats Nyström har utsetts till ny vd för Veidekke Sverige, kan Byggindustrin berätta.


Han kommer närmast från rollen som affärsområdeschef inom Veidekke och tar över posten efter Jimmy Bengtsson som blivit chef för hela Veidekke-koncernen. Byggindustrin har fått en intervju.

Hej Mats Nyström, är du glad?

– Ja. Det ska bli jätteroligt.

Du tillträdde officiellt på onsdagen och personalen blev informerad samma dag. Vilket blir ditt första beslut som vd?

– Det är att fortsätta på den inslagna vägen, att vi ska hålla oss till den strategi som sträcker sig till 2022. Det finns ingen anledning att ändra det nu.

Veidekke är idag Skandinaviens fjärde största bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsföretag. Kommer ni att klättra på listan under din tid?

– Ja det hoppas jag. Det finns sådana ambitioner från både Jimmy och övriga koncernen.

Vad ska bli roligast med den här tunga posten?

– Storlek i alla ära men det gäller att ha lönsamhet på sista raden. Det är en utmaning för alla i branschen. Det är en svår balansgång att lyckas växa med lönsamhet. Jag trivs med tuffa utmaningar och att jobba tillsammans med människor.

Har du fått ett stort vd-rum nu?

– Nej, vi har öppna landskap här så det blir inget rum.

Behöver du bära kostym på jobbet framöver?

– Kostym på jobbet har jag inte haft mer än ett par gånger. Det är ganska lättsamt på Veidekke. Men om det krävs har jag ett par kostymer som hänger och dammar.

Jimmy Bengtsson, ny koncernchef på Veidekke, säger till Byggindustrin att Mats Nyström valts ut i hård konkurrens med andra.

– Vi har haft ett urval av både en handfull interna goda kandidater och någon extern kandidat, säger Jimmy Bengtsson till Byggindustrin.

Varför är Mats Nyström den bästa vd:n?

– Jag känner Mats sedan länge som en människa som är en väldigt god ledare, som drivs av att bygga organisationer och verksamheter där människor trivs på jobbet och presterar bra. En anekdot i sammanhanget är att Mats en gång tiden var min chef. Det var 2004-2005 på ett annat stort företag.

När Mats Nyström avancerar till Sverigechef klättrar i sin tur Charlotta Nilsén och tar hans gamla jobb som affärsområdeschef på Veidekke Bygg Bostäder. Hon kommer närmast från rollen som chef för Veidekke Eiendom

Sverige affärsenhet Riks och har varit på Veidekke sedan hösten 2014. Hon tillträder sin nya roll den 9 september.

– Det ska bli jätteroligt. Jag jobbade många år på entreprenadsidan innan jag gick till projektutveckling och det blir rolig att nu få gå tillbaka till entreprenadsidan och använda det jag lärt mig på Veidekke under senare år. Min förhoppning är att bygg och bostad tillsammans ska kunna skapa många nya affärer, säger hon till Byggindustrin.

Att tre tunga poster tillsatts genom internrekrytering är enligt Jimmy Bengtsson ett bevis på att Veidekkes långsiktiga plan har fungerat.

– Ja. Min företrädare Arne Giske gjorde en successionsplanering under de senaste åren han var koncernchef. Vi är väl förberedda. Men det är inte så att vi bara tittar internt. Vi gör externt sök också vid sådana här tillsättningar. Men det utvecklar hela organisationen när människor kan avancera, säger Jimmy Bengtsson.

Deras bästa råd till varandra

När Jimmy Bengtsson blev koncernchef fick han i en artikel i Byggindustrin rådet av företrädaren Arne Giske ”att lära sig att koppla av och att lita på sina medarbetare. Dessutom ska man försöka vara sig själv. Jimmy är bäst som Jimmy.”

Jimmy Bengtssons råd till efterträdaren Mats Nyström:

– Mats ska fortsätta att vara Mats och jobba vidare på det som han redan gjort bra, inte minst när det gäller att skapa nya goda ledare. Vår marknadspotential är stor, men under de kommande åren måste vi först fokusera på att bli mer lönsamma.

Mats Nyströms råd till efterträdaren Charlotta Nilsén:

– Charlotta är driven och engagerad. Mitt råd är att hon ska tänka på att det här inte är ett hundrameterslopp utan ett ultramaraton. Man måste jobba långsiktig och orka hela vägen.

Charlotta Nilséns råd till nya koncernchefen Jimmy Bengtsson:

– Lita på oss.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.