Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Hon är Sveriges bästa hållbarhetschef

Publicerad: 28 maj 2014, 07:50

Charlotta Szczepanowskis arbete med hållbarhet på Riksbyggen har gett resultat. Nu får hon pris som bästa chef inom området. ”Det ligger hårt jobb bakom men det har lönat sig”, säger hon.


Charlotta Szczepanowski har varit hållbarhetschef på Riksbyggen i fem år. Under den tiden har hon haft ett stort antal idéer och projekt som har gett resultat.

– Många av Riksbyggens medarbetare är föredömen för hur vi ska gå mot hållbarhet och jag är stolt över att ha varit med och skapa den kulturen, säger hon.

Ett exempel är arbetet med hållbarhetsplanen ”Planeten ska med” som ska hjälpa boende och anställda till en hållbar livsstil. Något annat som Charlotta Szczepanowski lyfter fram är arbetet med hur man kan minska användandet av bil i samband med boendet. Riksbyggen deltar bland annat i forskningsprojektet Innovativ parkering. Företaget kommer i samband med byggprojekt i bland annat Göteborg och Stockholm att testa en del nya idéer.

– Vi kommer att bygga betydligt färre parkeringsplatser och genom det sparar vi pengar som vi kan använda för att skapa hållbara lösningar. Till exempel bilpool, en fraktcykelpool med eldrivna fraktcyklar och startpaket till de boende med bland annat busskort, berättar Charlotta Szczepanowski.

Hon fortsätter:

– Det gäller att få de boende att känna att de inte behöver ha bil när de flyttar in.

Charlotta Szczepanowski har även arbetat aktivt med olika aktiviteter för att få medlemsföreningarna att engagera sig i energi- och miljöfrågor. Också arbetet med ekosystemtjänster, det vill säga att Riksbyggen förbinder sig att tillföra värden istället för de som går förlorade vid exploatering, är något som Charlotta Szczepanowski jobbat för.

Riksbyggen har även minskat sina koldioxidutsläpp med 35 procent sedan 2008, då man satte upp målet att minska utsläppen med 30 procent under tidsperioden. På frågan om vad Charlotta Szczepanowski vill jobba mer med i framtiden svarar hon:

– Jag vill integrera hållbarhetsfrågorna ännu mer i affärerna. En annan sak som jag vill titta närmare på är hur vi kan knyta hållbarhetsfrågorna ännu mer till de boende, till exempel via återbäring till föreningarna.

Gillar det komplexa i hållbarhetsfrågor

Namn: Charlotta Szczepanowski.

Ålder: 43 år.

Utbildning: 2012 Sustainable urban systems, KTH executive school, 2007 Executive PR/management utbildning på Berghs school of communication. 1992-1996 Civilingenjörsutbildning, materialteknik, inriktning polymera material och miljö, KTH.

Karriär: Riksbyggen, hållbarhetschef 2008-, miljökommunikatör och miljösamordnare på Posten2002-2008, Miljöspecialist på Electrolux, (livscykelanalyser och miljövarudeklarationer) 1996-2002.

Uppväxt: Sundbyberg.

Bor: Stockholm.

Familj: Adam och barnen Josef, 12 och Rosa, 10.

Intressen: Lantstället, resor och matlagning.

Drivkraft på jobbet: Jag älskar att få människor att förstå komplexiteten i hållbarhetsfrågan och se dem börja agera. Det ger mig tro på framtiden!

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.