lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Hon tar över efter legendarisk byggchef

Publicerad: 23 augusti 2017, 10:15

När Lars Bergqvist lämnar uppdraget som ordförande i Byggcheferna efter 30 år i höst är det Kajsa Hessel, vd för Projektgaranti, som tar över ordförandeklubban. Det är i alla fall valberedningens förslag.

Ämnen i artikeln:

chefer i byggbranschenkvinnliga cheferledarskap inom bygg

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


– Lars Bergqvist har gjort ett fantastiskt jobb för byggcheferna. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför att ta stafettpinnen vidare, säger Kajsa Hessel.

I slutet av september, den 29–30 september, håller Byggcheferna stämma. Då lämnar organisationens ordförande sedan 30 år, värmlänningen och NCC-medarbetaren Lars Bergqvist, sitt uppdrag. Till efterträdare väntas Kajsa Hessel, vd för Projektgaranti, väljas.

Hennes bakgrund skiljer sig ganska mycket från den gängse byggchefens.

– Jag är beteendevetare i grunden, men jag har egentligen aldrig arbetat som det. Jag blev chef väldigt tidigt i livet och sedan har jag fortsatt med det i olika branschen, berättar Kajsa Hessel.

Erfarenheterna tar hon med sig från förlagsbranschen, rekryteringsbranschen och från en kort sväng i PR-branschen. Vägen till byggbranschen gick via en trasig hiss.

– För många år sedan blev jag fast i en trasig hiss tillsammans med flera andra människor. Där träffade jag bland annat Projektgarantis ägare. Många år senare, när han letade efter en vd hörde han av sig till mig, berättar Kajsa Hessel.

Det var för cirka tre år sedan.

– Jag hade inte tänkt på byggbranschen tidigare. Men det visade sig vara en väldigt spännande och meningsfull bransch, säger Kajsa Hessel.

Meningsfull och spännande på det sättet att ”vi bygger samhällen”.

– Vi gör det så handgripligen. Det hade jag inte riktigt insett betydelsen av tidigare, säger Kajsa Hessel.

När det gäller sitt nya uppdrag är hon taggad. Det finns många viktiga frågor att ta itu med och det är bara att köra.

– Resursbristen är väldigt viktig. I den roll jag förhoppningsvis får nu är det viktigt att öka branschens attraktionskraft och att verka för en sund bransch i stort, säger Kajsa Hessel.

Med en sund bransch tänker hon bland annat på etik (”mutor och fusk”), Jämställdhet (”för att få en bättre arbetsmiljö”) och mångfald (”för att få en bredare rekryteringsbas”).

– Vi har potential att bli världens bästa byggbransch i Sverige!

Lars Bergqvist är mäkta belåten över valberedningens förslag till efterträdare.

– Kajsa Hessel är en jättespännande person. Eftersom hon inte är byggare i grunden så tänker hon annorlunda. Det är precis vad vi behöver och det är jag jätteglad för, säger Lars Bergqvist.

Kajsa Hessel är också ledamot i Byggbranschens etiska råd där hon sitter på STD-mandat.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev