Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Hon vinner Guldhuset

Publicerad: 23 april 2020, 10:05

Årets prisutdelning var stillsammare än vanligt. Från vänster: Bengt Christensen, vd CMB, Lisa Wistrand, Guldhusvinnare, Kicki Björklund, Gulhusjuryns ordförande och Johan Lundin, kontorschef White Arkitekter.

Foto: CMB

Årets Guldhus-pristagare är Lisa Wistrand, White arkitekter i Göteborg. Priset, har delats ut till unga ledare inom samhällsbyggnad, av CMB, Centre for management of the built environment, kopplat till Chalmers i Göteborg, i 17 år.


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Lisa Wistrand, är kulturgeograf och driver ett kunskaps- och tjänsteområde som heter Social hållbarhet hos White arkitekter i Göteborg. Hon är engagerad i allt i från stadsbyggnadsprojekt till samverkans- och medskapandeprocesser.

– Det känns fantastiskt. Jag är så klart smickrad och glad, men framför allt är det roligt att de frågor som jag drivs av och är engagerad i kommer i ljuset också, säger Lisa Wistrand på telefon från Göteborg.

Priset triggar

Guldhuset delas traditionellt ut under Ledarskapsdagen på Chalmers i april varje år. Den här gången blir det lite annorlunda. Priset delades ut i förväg, på ett tomt Whitekontor i Göteborg, utan publik och med ett par meters avstånd mellan prisutdelare och pristagaren Lisa Wistrand. Den traditionella föreläsning som pristagaren brukar hålla skjuts fram till höstens ledarskapsdag.

Även om Lisa Wistrand är en reflekterande person så har hon inte grubblat så mycket över sitt ledarskap.

– Jag tänker mest på teamet och frågorna och hur vi ska driva dem framåt. Men i och med det här priset, så har jag blivit mer nyfiken på hur mitt ledarskap är och hur jag ska fortsätta att utveckla det. Jag känner mig triggad och inspirerad till att göra det, säger Lisa Wistrand.

Se filmen från prisutdelningen Guldhuset 2020 här:

Kicki Björklund, vd för Bostadsbolaget i Göteborg, är ordförande i Guldhusjuryn.

– Vi hade många bra nominerade i år, cirka totalt 40 stycken, så det är väldigt positivt. Ledarskapet i samhällsbyggnadssektorn är särskilt viktigt för att det handlar så mycket om samverkan mellan olika parter och professioner, både internt att bygga fungerande team och externt att samverka med alla som är en del av byggprocessen, säger Kicki Björklund.

Personligheten viktig

Lisa Wistrands förmåga att bygga fungerande team med förmåga att jobba framåt i komplexa situationer i kombination med hennes starka sociala drivkraft är några av anledningarna till att juryn valde att ge henne utmärkelsen i år.

Kicki Björklunds definition av en bra ledare är en person med förmåga att låta andra växa och ta plats och prestera som kan leda i rätt riktning utan att peka med hela handen.

– Det handlar mycket om personlighet och intresse för människors olikheter och styrkor, säger Kicki Björklund.

LÄS MER: De nominerades till Guldhuset 2020

Guldhuset instiftades år 2003 för att man ville lyfta och uppmärksamma unga ledare.

– Byggbranschen är en traditionell bransch där det har tagit lång tid att nå chefspositioner. Ofta har man gått den långa vägen, att man ska vara bra på att “bygga” och sedan få möjlighet att avancera, men det måste inte vara så. Byggbranschen är inte den bransch som hittills har varit mest innovativ. Vi behöver en blandning av unga och gamla även i ledande positioner. Vi behöver större förändringsvilja framöver, säger Kicki Björklund.

Andra vägar till gott ledarskap inom bygg

Och kanske hittar man inte de unga ledarna på de traditionella byggutbildningarna.

– Vi behöver helhetstänkande, människor som kan hållbarhetsfrågor och digitalisering. Traditionellt har många ledare kommit från de tekniska högskolorna. För att bli en bra ledare för framtidens samhällsbyggnad behöver man ha en bred bakgrund och det kanske man kan få på fler högskolor än Chalmers och KTH, säger Kicki Björklund.

Om Lisa Wistrand:

Utbildning: Kultur geografi vid Göteborgs universitet.

Ålder: 36 år.

Arbetsgivare: White arkitekter.

Familj: Man och två barn (4 och 7).

Bor: Göteborg.

Fritid: Vänner och familj, natur och odling.

Juryns motivering:

Guldhuset 2020…

…går till en person med ett brinnande engagemang för samhällsbyggandets sociala ansvar. Vinnaren drivs av en mission att förändra och har mod att utmana normer och invanda mönster. Med en stor portion tålamod ser hen till att olika intressen får ta plats i en traditionell bransch. Pristagaren är en sann lagbyggare med delaktighet och relationskapande som främsta nycklar. Stöd, kunskap och förståelse, för kunder och medarbetare, är delar i en coachande ledarstil som inspirerar och vinner respekt. För Årets Guldhusvinnare är social hållbarhet en god affär för företag och samhälle. Årets vinnare av Guldhuset är Lisa Wistrand, White arkitekter.

Guldhusjuryn

Elmsäter-Svärd, Catharina, vd Byggföretagen
Bengt Christensson, Chalmers
Christine Räisänen, Chalmers  
Tina Karrbom Gustafsson, KTH
Tommy Lenberg, vd Byggherrarna
 Rikard Silverfur, vd Fastighetsägarna  
Anders Carlén, Chefredaktör Byggindustrin
Höij, Magnus, vd Innovationsföretagen  
Kicki Björklund, vd Bostadsbolaget i Göteborg

Relaterade artiklar

De kandiderar till Guldhuset

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.