Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Johan Karlström tar över på Skanska

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Skanskas nye vd och chef för hela koncernen blir förhandstippade Johan Karlström. Nu lämnar han ledarskapet för Skanskas byggenheter i USA och flyttar hem till Stockholm."Jag är en person som är framåt, otålig, gillar action och att jobba i team", säger Johan Karlström när han presenterar sig själv.


Stuart Graham och Johan Karlström byter plats. Graham flyttar hem till USA och tar över ordförandeskapet för Skanskas byggenheter i USA, Skanska Building och Skanska USA Civil.

I motsatt riktning över Atlanten kommer 51-åringen Johan Karlström som utsetts till ny vd och koncernchef med hela världen som arbetsfält. Enligt Skanskas styrelseordförande Sverker Martin-Löf hade det redan varit känt en tid att "Stu" var intresserad av att flytta hem till New York igen när hans avgång annonserades i december förra året.

- Vi var någorlunda förberedda men styrelsen valde att genomföra en grundlig extern och intern urvalsprocess för att rekrytera den bästa möjliga ledaren för bolaget. Johan Karlström är en stark ledare, tydlig, beslutsam, har rätt inställning till vår personal och till etiska frågor. Han har lång erfarenhet av Skanska och branschen, förklarar Sverker Martin-Löf.

Johan Karlström har en civilingenjörsexamen från KTH. Han sommarjobbade på Skanska redan under studietiden och anställdes direkt efter examen 1985. Positionerna inom företaget har hunnit bli många under åren. Från snickare, produktionschef, kalkylchef, projektingenjör, projektchef till regionchef för Region Norr i Skanska Sverige. Johan Karlströms enda avstickare var som vd och koncernchef för BPA (Bravida) i fem år. Han har varit vice vd och medlem i Skanskas koncernledning sedan 2001 och har bland annat arbetat fram den nya affärsplanen. Någon större skillnad mellan hans ledarskap och Stuart Grahams tror han inte att det blir.

- Grunden och målen för Skanska ligger fast, därför tror jag inte att förändringen kommer att bli så stor. Jag har bott i USA de senaste åren och han i Sverige, vi har lärt och inspirerats av de olika kulturerna, säger Johan Karlström.

Ett svenskt drag som Johan Karlström försökte introducera på Skanska i USA beskriver han var ett mer okonventionellt arbetssätt och ett försök att släta ut de interna hierarkierna. Med sig tillbaka från de fyra åren där säger sig Johan Karlström ha den amerikanska framåtandan. Några av de mest slående skillnaderna mellan Sverige och USA tycker han har varit att allt där är mer "hands-on", går mycket snabbare och att storleken på byggprojekten varit mycket större än han var van vid innan.

- De senaste åren har det även skett stora förändringar i USA i attityden till miljövänligt byggande. USA är på väg att gå om Sverige, i vissa delstater får man till exempel inte bygglov om projektet inte är miljöcertifierat.

På frågan om vad han ser som viktigast att driva i sitt kommande ledarskap svarar han energi- och miljöfrågorna där målet är att Skanska ska uppfattas som det ledande företaget i världen inom grönt byggande. Under åren i koncernledningen har han ansvarat för företagets nya miljöinitiativ "Green construction". Två andra områden att lägga stor vikt vid kommer bli att få upp produktiviteten samt det som Stuart Graham benämnt som "The talent factory". I den talangjakten ingår bland annat en rad interna trainee- och personliga utvecklingssprogram för att locka rätt personal till koncernen.

- Vår personal är vår framgångsfaktor. Rekrytering och ledarutveckling är den största frågan för Skanska.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.