söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Kajsa Hessel är Årets Samhällsbyggare: ”Priset visar att branschen har förändringsvilja”

Publicerad: 14 oktober 2020, 08:53

Kajsa Hessel får utmärkelsen Årets Samhällsbyggare 2020. Priset delas ut under digitala Samhällsbyggnadsdagarna 13-15 oktober. Foto: Byggcheferna

Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel får utmärkelsen Årets Samhällsbyggare 2020. ”Det känns verkligen jätteroligt, och lite förpliktigande”, säger hon till Byggindustrin.

Ämnen i artikeln:

Årets Samhällsbyggarechefer i byggbranschenkvinnliga cheferledarskap inom bygg

AJ


Kajsa Hessel är Årets samhällsbyggare 2020. Hon får utmärkelsen för sitt arbete med att avskaffa machokulturen i byggbranschen med siktet inställt på ett bättre ledarskap. Kajsa Hessel är regionchef på teknikkonsulterna Sweco och är sedan hösten 2017 ordförande i Byggcheferna.

Läs även: Byggchefernas ordförande får chefsjobb på Sweco

Lars Strömgren, vd på föreningen Samhällsbyggarna som står bakom priset, kommenterar årets pristagare så här:

– Att stå upp för något du tror på och våga sticka ut hakan i motvind är ett risktagande. Men Kajsa Hessel har med stor ihärdighet och synlighet, inte minst genom tydlig medial närvaro, lyckats kliva fram som en av de starkaste rösterna för att vända branschen i rätt riktning. Det är inte bara bra för alla som jobbar i byggbranschen utan för hela samhället i stort.

Läs även: ”Etikfrågorna är affärskritiska” 

Årets Samhällsbyggare själv säger till Byggindustrin att hon blev mycket glad och väldigt förvånad när hon insett att årets utmärkelse går till henne. 

– Jag blev verkligen på riktigt förvånad. Jag fick nypa mig i armen. Det känns jätteroligt och lite förpliktigande. Nu har namnkunniga och kloka människor i branschen bestämt att jag har något vettigt att komma med, och då måste jag se till att ha det också, säger Kajsa Hessel.

Priset i sig är dock ett bevis på att hon redan åstadkommit berömvärda insatser. I juryns motivering står det att hon får priser för sitt arbete med att förändra byggbranschens inre kultur från att vara en exkluderande machokultur till att bli en inkluderande, innovativ, hållbar, spännande, schyst och säker bransch för alla.

– Det är ett lagarbete det vi gör i Byggcheferna så hela styrelsen och alla medlemmar ska ta åt sig, det här visar att de är modiga som jobbar med de här frågorna. Priset visar att vi har en stor förändringsvilja i frågor som rör vår kultur och att vi inser vilken roll ledarskapet spelar för att driva förändring, säger Kajsa Hessel

Kan priset öka intresset för de här frågorna ytterligare tror du?

– Jag vill tro det. Målet är få till praktisk handling i hela vår bransch.

Hur långt har byggbranschen kommit i dag när det gäller jämställdhet, attraktionskraft hos unga talanger och säkerhet på arbetsplatserna?

– Vi har kommit en bra bit väg men har en lång bit kvar. Vi har fog för att säga att förändring pågår men vi har inte sett konkreta resultat på branschen som helhet än. Vi har fortfarande olyckor och dödsfall och vi har svårt att locka nya talanger och vi leder mutbrottsstatistiken.

Hur ska du fira?

– Jag ska träffa mina bästa vänner i kväll vilket känns väldigt lyxigt i dessa coronatider. Vi ska träffas på en uteservering där vi kan hålla avstånd till varandra men ändå skåla i ett glas bubbel, säger Kajsa Hessel.

 

Motivering

Kajsa Hessel är nyckelperson och drivande kraft i arbetet med att omvandla byggbranschens inre kultur och yttre förtroende – från exkluderande machokultur till en inkluderande, innovativ, hållbar, spännande, schyst och säker bransch för alla.

Vikten av det arbetet blev inte minst tydligt i samband med metoo-rörelsen och byggbranschens upprop #sistaspikenikistan 2017. Hon syns i medier och deltar i seminarier. Hon träffar riksdagspolitiker, generaldirektörer och gymnasieungdomar. Hon lyfter jämställdhetsfrågan på möten med branschens företagsledare – ofta som enda kvinna och utan ingenjörsbakgrund.

Som vägvisare mot en framtidsbransch där alla har samma möjligheter är Kajsa Hessel självklar vinnare av Årets samhällsbyggare 2020.

Tidigare vinnare

2019 Anna-Lena Lehto, Uppsalahem

2018 Ulrika Francke, vice ordf. Swedbank

2017 Kristina Alvendal, vd Kristina Alvendal AB

2016 Monica von Schmalensee, vd White Arkitekter

2015 Anna Denell, hållbarhetschef Vasakronan

2014 Jan Byfors, chef för teknisk utveckling på NCC AB

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev