Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Kan vara fördel i sviktande konjunktur”

Publicerad: 19 mars 2019, 10:35

Stefan Dahlgren, ordförande för CM-bolagen.

Construction Management är ett bra alternativ när byggherren vill ha lägre kostnader och bra kontroll över projektet. Det menar CM-bolagens omvalde ordförande Stefan Dahlgren.


När CM-bolagen, branschföreningen som samlar flera företag inom Construction Management, nyligen höll sin årsstämma valdes återigen Stefan Dahlgren som ordförande.

– Det var roligt. Det blir sjunde året i rad och för bolagen har det varit en positiv utveckling under de här åren, säger Stefan Dahlgren.

Föreningen arbetar för att främja och utveckla Construction Management som genomförandeform och under 2019 händer en hel del. I dagarna har ett supplement till standarddokumentet ABK lanserats. Supplementet klargör till exempel att CM-organisationen tar ansvar för hela processen och företräder beställarens intressen fullt ut.

– Tillsammans med Byggherrarna har vi arbetat med att skapa hjälpmedel som gör det lättare att skriva avtal kring ett CM-upplägg. Det ska vara tydligt vad man har kommit överens om, säger Stefan Dahlgren.

En annan fråga är hur man kan göra det enklare att använda ett CM-upplägg i offentlig upphandling.

– Formellt är det byggherren som avtalar med varje delentreprenad. Det innebär att det kan dyka upp svårigheter om en offentlig upphandling överprövas, säger Stefan Dahlgren.

Överlag märker Stefan Dahlgren ett allt större intresse för Construction Management som genomförandeform.

– Intresset är stort och vi märker att nya typer av byggherrar och större aktörer vill ha en delad entreprenad, säger Stefan Dahlgren.

Hur påverkar den sviktande konjunkturen CM-bolagen?

– Jag tror att det kan vara en fördel. En delad entreprenad innebär att mindre aktörer kan vara med och det tror jag är en fördel i ett läge när den totala volymen minskar, säger Stefan Dahlgren.

Han tror att CM även kan bidra till billigare byggande.

– Konkurrensen kan påverkas. Det går att spara cirka 10 procent med delad entreprenad jämfört med en totalentreprenad, vilket borde vara intressant för en byggherre som vill skära kostnader. Construction Management gör det också möjligt att gasa och bromsa under projekteringen. Man gör först en budget och gör sedan inköpen löpande. På så vis går det att styra vilka delar man vill satsa mer på, säger Stefan Dahlgren.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.