torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Kulturgeograf från White tar hem årets Guldhuset-pris

Publicerad: 24 juni 2020, 04:29

Lisa Wistrand på White arkitekter är årets Guldhus-pristagare. Foto: White arkitekter

Att vrida och vända på perspektiv. Att lyssna in och inkludera alla som rör sig i våra stadsmiljöer är Lisa Wistrand mission. I april utsågs hon till vinnare av Guldhuset, CMB:s pris för att lyfta fram unga ledare i samhällsbyggnadsbranschen.

Ämnen i artikeln:

GuldhusetWhite ArkitekterChalmersCMBchefer i byggbranschenkvinnliga cheferledarskap inom byggsocial hållbarhet

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Människors sociala samspel och i relation till plats och fysisk miljö är det som intresserar kulturgeografen Lisa Wistrand. Sina 37 år till trots har hon redan hunnit jobba 14 år inom samhällsbyggnadssektorn, först på Göteborgs stadsbyggnadskontor, på den strategiska avdelningen och sedan 2013 på White arkitekter i Göteborg, där hon arbetar med stadsutveckling och bland annat driver ett kunskaps- och tjänsteområde som heter Social hållbarhet.

Läs även: Dagsljussimulering ritade om Nobelberget i Sickla

Stadsbyggnad är komplext och Lisa Wistrand är övertygad om att det behövs en mängd olika kompetenser för att klara jobbet.

– Jag drivs av frågorna, men också av formen och samarbetet, och jag tror att branschen mer och mer börjar inse att det behövs olika erfarenheter och kompetenser för att hantera den här komplexiteten, säger Lisa Wistrand. 

Guldhuset en ytterligare sporre

Efter att ha tilldelats priset Guldhuset, CMB:s, Centre for management of the built environments, pris till unga ledare i samhällsbyggnadsbranschen, i april känner hon sig än mer sporrad att jobba vidare och bidra till bättre förutsättningar att bygga ett socialt hållbart samhälle.

Att Lisa Wistrand hamnade i samhällsbyggnadsbranschen förklaras av ett grundmurat intresse för geografi, kultur, platser och hur människor möts och hur dessa hänger ihop.

Jag drömde om att göra skillnad och tänkte att jag skulle jobba på Sida, UD eller bli utrikeskorrespondent.

– Som 16-åring började jag på en gymnasieskola som seglade runt Atlanten. Jag drömde om att göra skillnad och tänkte att jag skulle jobba på Sida, UD eller bli utrikeskorrespondent. Jag hade inget särskilt stort intresse för segling, utan ville se och uppleva världen på plats, berättar hon.

Intresset ledde vidare till studier i kulturgeografi vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

– Där blev jag introducerad till samhällsutmaningar och politik kopplat till stadsutveckling, säger Lisa Wistrand.

Får inspiration från andra

Redan under utbildningen började hon att praktisera på den strategiska avdelningen på stadsbyggnadskontoret i Göteborg där hon sedan blev kvar.

– Jag älskade verkligen mitt jobb och mina kolleger där, säger hon. Jag lärde mig massor och flera av medarbetarna där har inspirerat mig mycket . 

En av dessa var hennes chef och sedermera vän, Ylva Löf, som varit ett viktigt stöd.

– Hon hade en otrolig kapacitet och var nyfiken och lyhörd. Hon krattade och stöttade när det behövdes, pushade och sporrade. Hon har varit en viktig förebild och stöd i utvecklingen av mitt eget ledarskap. 

Brinner för frågorna

När Lisa Wistrand så småningom bytte jobb till White arkitekter var det helt och hållet på grund av frågorna.

– Jag var nog lite otålig men också nyfiken. Jag såg att det fanns andra aktörer i branschen som också hade viktiga pusselbitar för att driva de socialt viktiga frågorna framåt. Genom arbete på White såg jag möjligheten att lära mig mer om branschens verktyg och arbeta med fler aktörer.

Jag såg att det fanns andra aktörer i branschen som också hade viktiga pusselbitar för att driva de socialt viktiga frågorna framåt.

Lisa Wistrands mission är att göra vad hon kan för att hjälpa branschen att utveckla strategier för det hållbara samhället.

– Det har hänt otroligt mycket i branschen under de snart 14 år jag har jobbat i den.

Läs även: Framåt för tvärprofessionella ledare

Bland årets kandidater till årets Guldhus hade ingen av kandidaterna en traditionell utbildningsbakgrund från någon av de tekniska högskolorna.

– För mig är det inte så konstigt. Det kanske visar att vi nu ser att det är fler kompetenser som behövs i samhällsbyggandet. 

Lisa Wistrand får ta emot Guldhuset på ett corona-tomt Whitekontor i Göteborg. Foto: CMB

Ständig förändring

För en stad är aldrig klar utan utvecklas ständigt enligt Lisa Wistrand.

– Stadens arkitektur och fysiska form ges ett värde genom sina användare och livsmiljöerna formas av dem. Vi måste förstå denna dynamik för att kunna forma miljöer för fler. 

Därför är det viktigt för Lisa Wistrand att bygga nätverk som spänner över olika branscher och kompetensområden.

Våren 2020 har präglats av coronaviruset Covid19:s framfart över världen. Hur tror du att pandemin kommer att påverka hur vi ser på stadsutveckling i framtiden?

Jag tror det kommer finnas många viktiga saker som vi kan ha med oss i fortsatt arbete när vi väl har tagit oss igenom detta.

– Det vi står i nu är det få av oss som kunde ana så klart. Vi planerar inte våra städer för fysisk distans. Tvärtom. Det finns så många olika aspekter och dimensioner av stad och samhälle som blivit mer synliga nu, så som ensamhet och isolering, sociala nätverks betydelse, lokalsamhällens problemlösningskapacitet, behovet av varierade utemiljöer, skolans roll, barn och ungas utsatthet, trångboddhet och så vidare. Förhoppningsvis kommer vi ur detta på ett så bra sätt som möjligt, med nya insikter och lärdomar. Jag tror det kommer finnas många viktiga saker som vi kan ha med oss i fortsatt arbete när vi väl har tagit oss igenom detta, säger Lisa Wistrand.

Många olika perspektiv

I alla projekt som Lisa Wistrand jobbar med försöker hon vända perspektiv och utmana normer. Det handlar om att hitta sätt att lyfta fram perspektiv som ingen annan lyfter fram, som tenderar att osynliggöras när andra normer är starka.

– Normer behöver inte vara dåliga, tvärtom, de formar bland annat hur vi är mot varandra och hjälper oss i rätt och fel. Men om vi inte normkritiskt analyserar vilka vad som styr vår gestaltning och våra beslut finns det risk att vi omedvetet förstärker normer som bidrar till en uppdelad och exkluderande stad snarare än en mer inkluderande. 

Normer behöver inte vara dåliga, tvärtom, de formar bland annat hur vi är mot varandra och hjälper oss i rätt och fel.

I sitt ledarskap – och i livet i övrigt – är förebilder viktiga tycker Lisa Wistrand. Vid sidan av tidigare nämnda Ylva Löf har Peter Kaaling, kapten på den båt som Lisa seglade på under gymnasietiden och Johan Lundin, hennes nuvarande chef på White, varit förebilder och mentorer. Själv räds hon inte att ta hjälp från andra.

– Jag tar gärna råd från mina kloka kolleger, mina vänner och människor i min omgivning. Jag är helt övertygad om att andra har massa erfarenhet och lärdomar att dela med sig av som jag kan lära av och utvecklas ifrån. Jag är bra på att be om råd och diskuterar gärna frågor innan jag själv bestämt riktning. Jag tänker att vi är i ständig utveckling hela tiden.

Och antagligen är hon också en förebild för andra, särskilt efter att ha blivit årets Guldhus-pristagare.

Lisa Wistrands råd till unga ledare:

* Var nyfiken, lyhörd och vetgirig.

* Lyssna in och försök förstå, vänd på perspektiv och utmana dig själv. 

* Ta hjälp av andra, skaffa en mentor, ta stöd i dina kolleger.

Om Lisa Wistrand:

Utbildning: Magisterexamen i Kulturgeografi vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Ålder: 36 år.

Arbetsgivare: White arkitekter.

Familj: Man och två barn (4 och 7).

Bor: Göteborg.

Fritid: Vänner och familj, natur och odling.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev