Ledarskap
Kvinnliga byggchefer leder löneracet
Publicerad: 11 mars 2016, 06:32
Bild 1/3 Kvinnliga byggchefer är både välutbildade och eftertraktade enligt Ledarna.
Foto: Mattias de Frumerie
Det finns tecken på att kvinnliga byggchefer står sig bättre i lön gentemot kvinnor i andra branscher. I den senaste lönestatistiken från organisationen Ledarna är kvinnors medianlön samma som eller högre än männens i alla chefsgrupper utom en. I en grupp är kvinnornas medianlön nästan 7 000 kronor högre än männens.
– Hade jag varit i byggbranschen hade jag talat högt om det här, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna.
Ledarna organiserar chefer i mellan och lägre löneläge. Byggindustrin har låtit organisationen bryta ut statistik för chefer i byggbranschen.
Bryter lönemönster för första gången
Enligt statistiken har chefer i den bäst avlönade kategorin – företagsledande män – fortfarande drygt 4 500 kronor högre medianlön än kvinnor. Men i de fyra andra grupper som statistiken visar är det annorlunda.
Högre kvinnliga chefer har nästan 7 000 högre medianlön än män, kvinnliga mellanchefer nästan 3 000 kronor högre medianlön, och gruppen kvinnliga ”specialister” har drygt en tusenlapp mer i medianlön. Första linjens chefer har exakt samma medianlön som männen i den gruppen.
Och tittar man totalt är medianlönen nästan 1 000 kronor högre för kvinnor.
– Nu finns det tecken som tyder på att man kanske för första gången bryter lönemönster, det är ju inte glädjande om det fortsätter på sikt. Lön ska aldrig ha relation till kön. Trots det är det glädjande att se att det svänger över – det tyder på att man omprövar gamla fördomar, säger Annika Elias.
Kvinnor är eftertraktade
Annika Elias tror att flera faktorer har påverkat kvinnornas löner.
– Det har skett en förändring i byggbranschen de senaste fem åren och andelen kvinnliga chefer har ökat. Och när man kommer ny på ett jobb får man ofta högre lön. Männen har i sin tur jobbat längre och stannar kanske därför av i lön, säger Annika Elias.
Kvinnor är dessutom eftertraktade som chefer.
– Alla strävar efter att få in kvinnor för större mångfald i företagen – det gör att de hamnar i bättre position och kan kräva mer lön.
Generellt mer välutbildade
Kvinnorna som söker jobb som byggchefer är också generellt mer välutbildade än männen.
– De kan ha både en färskare och bättre utbildning, det påverkar ju också lönen positivt.
Samtidigt gör detta statistiken osäkrare, på det sättet att kvinnor egentligen därför kan sägas ha en lägre lön i förhållande till sin kompetens än många män som har liknande löner utan utbildning.
En statistisk detalj som också sannolikt påverkar är att kvinnorna i undersökningen är betydligt färre än männen, enbart 208 jämfört med 2387, vilket är en återspegling av den manliga dominansen i branschen.
– De är tillräckligt många för att vår statistiker skulle tycka att det går att räkna ut en medianlön, men man måste ändå komma ihåg att det är få personer vi pratar om, säger Annika Elias.
Man mäta på olika sätt
Löner kan man mäta på olika sätt. Snittlönen är summan av samtliga löner delat i antalet personer i undersökningen, medianlönen är den lön som är precis i mitten av lönestegen, där hälften har högre och hälften har lägre lön. Båda system innebär brister, men Ledarna anser att medianen ger den bästa fingervisningen om på vilka nivåer lönerna ligger i en viss grupp.
Deras rapport visar att medianlönen för kvinnor i alla branscher i snitt är 500 kronor lägre än männens. Så vad betyder det då för byggbranschen om det ser bättre ut där? Mycket tror Annika Elias.
– Det handlar inte bara om pengarna, utan att man som kvinna och byggchef kan göra karriär och bli värdesatt i sitt arbete, säger hon.
”Då är det rättvist”
Hon får medhåll av Paula Lejonkula, som är expert på mångfaldsfrågor hos Sveriges Byggindustrier. Att kvinnliga chefer i byggbranschen sticker ut lönemässigt tror hon beror på den extrema konkurrensen om kompetens.
– Det är en extrem kompetensbrist just nu. Vi har en situation där företagen rekryterar av varandra. Man vill gärna ha tjejer på de här positionerna och det kommer driva jämställdheten framåt, säger hon.
Om kvinnor har högre löner tror hon också det kan bero på att de helt enkelt måste anstränga sig mer för att möta upp kraven som ställs på dem.
– Om man lyssnar till kvalitativa studier där man intervjuat kvinnor så säger många kvinnor att de måste vara så mycket bättre. Då kan man ju tycka att det är rättvist att de har högre lön, eller att deras lön till och med är för låg, säger hon.
Arbetsledare vanligaste chefsjobbet för kvinnor
■ Vanligaste chefsjobbet för kvinnor är arbetsledare (43 personer) platschef (26 personer) ekonomichef (11 personer).
■ Den chefsgrupper där det är vanligare med kvinnor än män gäller ekonomin. Inga manliga ekonomiansvariga finns med i ledarnas statistik. Däremot 7 kvinnliga. I kategorin ”ekonomichef”. är 11 kvinnor och 6 män inräknade.
■ Totalt finns 208 kvinnor och 2 387 män med i statistiken, vilket speglar en mansdominerad bransch.
Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se