Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Lära för livet som platschef

Publicerad: 27 augusti 2010, 08:02

Skolorna skapligt rustade när jakten efter arbetsledare och platschefer intensifieras.


Alla byggföretag verkar vara på jakt efter platschefer. Rent matematiskt ser utbildningssektorn ut att kunna parera pensionsavgångarna med skaplig marginal. Problemet är bara att de nybakade nya byggstudenterna måste få tid att mogna och bygga erfarenhet. Huggsexan efter erfarna platschefer lär fortsätta under de närmaste åren.

Lars Tullstedt ansvarar för utbildningsfrågorna på Sveriges Byggindustrier.

Som han ser det finns två huvudkällor som ska förse branschen med blivande arbetsledare och platschefer: De treåriga högskoleingenjörsutbildningarna och de tvååriga yrkeshögskolorna.

– Civilingenjörsutbildningarna kan vi nästan lämna därhän. Det är inga större problem att rekrytera dem från skolorna, men att behålla dem, särskilt i produktionen, är en helt annan sak, säger Lars Tullstedt.
– Dessutom är inte byggbolagen ensamma som rekryterare. Här är också konsult- och projekteringsbolag liksom förvaltande fastighetsbolag med och rycker.

Utbildningarna för högskoleingenjörer har haft en positiv trend de senaste åren. Antalet förstahandssökande har ökat stadigt sedan mitten av 1990-talet. I snitt utbildas ungefär 1 000 högskoleingenjörer per år från ett tjugotal skolor runt om i landet. I fjol hade de ungefär 1 500 förstahandsansökningar på drygt 1 200 platser.

– Det har fungerat rätt bra. Eleverna har haft lätt att få jobb och företagen har haft lätt att hitta dem. Ett dilemma är dock att de tenderar att betrakta sig som akademiker och det är svårt att få dem att fortsätta i produktionen med arbetsledning.

Yrkeshögskolorna (före detta KY) startade som ett experiment på 1990-talet och har nu permanentats. Normalt är det en tvåårig utbildning. Totalt kommer ungefär 400 nybakade elever ut från skolorna varje år, i princip färdiga att hoppa in som arbetsledare.

– Det här är en viktig grupp som man inte får glömma bort. De har en obligatorisk praktik vilket gör dem snabba att anpassa när de kommer ut på sina första fasta jobb.

Vid sidan av de reguljära utbildningsalternativen satsar också samtliga större byggbolag på att internutbilda och kompetensutveckla sin befintliga produktionspersonal, inte minst med stöd av BI:s Entreprenörsskola. Ofta är detta den vanligaste modellen för att få fram nya platschefer. Storbolagen driver regelrätta skolor.

– Internrekrytering är väldigt vanligt och företagen kör på så mycket de orkar. Dilemmat är ju att det kanske minst lika viktigt att ha kvar de riktigt duktiga hantverkarna just som hantverkare. Att någon är en mycket bra snickare innebär inte med någon självklarhet att den personen blir en bra arbetsledare, säger Lars Tullstedt.

– Tittar man framåt så tror jag vi kommer att få se mer nischade inriktningar på högskoleingenjörsutbildningarna, till exempel mot BIM där efterfrågan ökar snabbt just nu. Det förs också diskussioner om att återinföra ett fjärde år på teknikgymnasierna. Det tror jag är perfekt, men det gäller då att inse att man utbildar tekniker och arbetsledare, inte ingenjörer. Jag vill helst inte ha tillbaka begreppet gymnasieingenjör, säger Lars Tullstedt.


FAKTA/Alternativ för blivande platschefer
• Högskoleingenjörsutbildning. Treårig yrkesutbildningar som finns på ett tjugotal skolor i landet. Eleverna är "anställningsbara" direkt efter utbildningen och de kan också välja att bygga på utbildningen i riktning mot ökat ingenjörsinnehåll. Det utbildas ungefär 1 000 högskoleingenjörer per år.
• Yrkeshögskolorna. Närmalt en tvåårig utbildning (finns även tre år). Har till skillnad från de andraingenjörsutbildningarna obligatorisk praktik. Ungefär 400 examineras per år.

Balansen mellan pensionsavgångar och studenter ser ut att vara god, men är svår att mäta i realiteten. I grova slängar kommer ungefär 1 500 studenter ut varje år med relevant utbildning för arbetsledning inom byggbranschen från yrkeshögskolorna och högskoleingenjörsutbildningarna. Samtidigt går uppskattningsvis ett 500-tal arbetsledare och platschefer i pension varje år. Men det är en väldigt grov uppskattning och så tillkommer förstås behoven av tekniker och ingenjörer inom bland annat konsultverksamhet och fastighetsförvaltning.

Osäkerheten kring branschens tillväxt gör det också svårt att bedöma behoven.

– Det mesta tyder väl ändå på att dimensioneringen av utbildningarna är rätt okay, även om det på vissa håll, i vissa län, periodvis utbildas för många inom yrkesutbildningarna på gymnasiet, säger Lars Tullstedt.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.