Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Layher med vind i seglen

Publicerad: 11 september 2008, 13:06

Ett strukturerat och tydligt dynamiskt ledarskap har gjort att Layher, ställningsföretaget som grundades i Tyskland efter andra världskriget, har fått en ledande ställning på marknaden både i Sverige och Norge. Från blygsamma 60 miljoner kronor i omsättning till omkring 250 miljoner kronor förväntas företaget inom kort få en omsättning på drygt 400 miljoner. Det är visionen 2012. Byggindustrin stämde möte med vd Peter Andersson en solig sommardag på huvudkontoret och centrallagret i Upplands Väsby norr om Stockholm.


De silvriga byggställningarna i aluminium blänker i solen. Vi står på balkongen på Layhers kontor på Hästhagsvägen i Upplands Väsby, dricker kaffe och tittar ut över området där röda truckar åker fram och tillbaka fullastade med Layher-produkter.

- Vi vill fortsätta att växa och vara ett nytänkande innovativt och modernt företag, säger Peter Andersson, vd på Layher.

- Den snabba framgången för Layher beror på Peters tydliga ledarskap som är både strukturerat och oerhört aktivt, säger Lars-Gunnar Franzén, ER-konsult Utbildning, han är mannen som tillsammans med Peter Andersson, tagit fram en skräddarsydd personalhandbok för Layher. I personalhandboken beskrivs bland annat företagets långsiktiga personalmål, hur viktigt det är att alla medarbetare behandlas lika, här berättas också hur man får en strukturerad administration och konsekvens mellan rutiner och stödsystem.

- Det är oerhört tydligt med ansvarsfördelningen, säger Lars-Gunnar Franzén som har mångårig erfarenhet av ledarskapsutbildning på olika byggföretag. Man måste som anställd kunna lära sig att ställa krav och vara en del i marknadsföringen.

Peter Andersson, vd på Layher Sverige och Norge, berättar vid rundvandringen på anläggningen om en ny och delvis revolutionerande produkt som tagits fram. Det är en ny orange fiberglasplattform som ska underlätta ställningsmontörernas arbete. Produkten 22 procent lättare att hantera och lyfta är marknadens lättaste tungviktare.

- Produkten som utvecklats av Layher i Tyskland kommer att avsevärt förbättra det dagliga arbetet för ställningsbyggandet på ett markant sätt, säger Peter Andersson, vd Layher Sverige och Layher Norge AS. Han demonstrerar i Layhers nya showroom hur enkelt en person kan lyfta plattformen. Plattformen är också mycket att lätt att stapla och transportera. Den är även utrymmessnål och tar mindre plats än andra plattformar.

Förutom Layher modul- och ramställningar i varmförzinkat stål och aluminium finns också ett väderskyddat stålkassett-tak som har rönt stor framgång på marknaden. Rullställningar är bra val för punktarbeten på upp till tolv meters höjd.

- Det anpassningsbara taket klarar de tuffaste krav. Taket går att använda tillsammans med vilket ställningssystem som helst, säger Peter Andersson. Och nämner att man i Alingsås är i full färd med att bygga om ett 50-talshus i passivteknik. Det ska vara ett torrt bygge det är a och o, säger han.

Taket klarar en snölast på 75 kg/kvm och det går att bygga ända upp till 39 meter spännvidd. Komponenterna är få vilket håller investeringskostnaden nere. Eftersom taket är öppningsbart underlättas materialintag. Vidare släpper speciella ljuskassetter in dagsljuset.

Vad är nytt på arbetsmiljöfronten?

- Efter den 1 juli 2008 får man enligt Arbetsmiljöverket, till exempel inte använda gamla rörkopplingar av typen expanderade spirtappar när man bygger byggnadsställningar. En annan föreskrift är att rör på sex meter ska kapas i mer hanterliga längder. Detta är resultatet av ett gemensamt regelssystem för hela EU-området. Syftet är att öka säkerheten genom att skärpa kraven på hållfasthet. Prefabricerade byggnadsställningar berörs dock inte utan det är ställningar byggda av lösa rör och kopplingar som berörs, berättar Peter Andersson.

- Vi sätter säkerheten i första rummet. Tillverkningen i Tyskland sker enligt ISO 9001-200. Det är viktigt att man lätt känner igen våra produkter. Varje originalkomponent är märkt med en orange etikett. Vi har också utarbetat en checklista för ställningsbyggande allt för att underlätta montering och säkerhet på byggarbetsplatsen.
Peter Andersson säger vidare att man även konstruerat och levererat den spektakulära scenen för årets melodifestival. Vårt ställningssystem används i många olika stora sport- och nöjesevenemang.

- Vi har också, berättar Peter Andersson innan vi skiljs, nyligen öppnat en lagerdepå i Staffanstorp som ska ge större tillgänglighet i södra delen av landet för våra kunder. I norr har vi förstärkt verksamheten med en säljare.

Peter Andersson
Ålder: Född 1964.
Bakgrund: Civilingenjör, väg- och vatten, KTH.
Familj: Gift och tre barn.
Bor: Sollentuna.
Fritid: Renoverar 1700-talshus, en gammal lotsbostad i skärgården, segling, utförsåkning åkt Vasaloppet ett par gånger, tid: 7.50.

Fakta
Layher AB, är ett dotterbolag till Layher GmbH i Tyskland, grundat 1945, som är ett familjeägt företag. Layher AB med verksamhet över hela världen är ett dotterbolag till Layher GmbH i Tyskland. Layher startade sin verksamhet i Sverige 1986. Med mer än 1 000 anställda över hela världen. Från början sålde man träprodukter till bl a jordbrukssektorn.
Etableringar i Chile, Singapore, Nya Zeeland, Australien och Norge.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.