Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Mentorsprogram ska öka antalet kvinnliga chefer

Publicerad: 30 januari 2014, 12:41

Att få delta i ett mentorsprogram kan vara värdefullt för både mentorer och adepter. Cristina Udroiu på Strabag och Greger Gunnarsson från JM Entreprenad har träffats ett antal gånger inom Mentor Bygg för att tala om alltifrån karriärutveckling till bättre jämställdhet i branschen.


De har träffats en gång i månaden det senaste året. Det är dags att sammanfatta och avsluta för adepten Cristina Udroiu, verksamhetsutvecklare på Strabag och hennes mentor Greger Gunnarsson, regionchef Hus på JM Entreprenad. De kommer snabbt in på ämnet ökad jämställdhet och fler kvinnor i ledande positioner i samhällsbyggnadsbranschen, vilket varit målet med programmet som hållits i Sveriges Byggindustriers regi.

– Det finns ett strukturellt problem i branschen, helt klart. För många av förändringarna hittills har hamnat på individnivå, när det istället måste till ett helhetsgrepp för att få in fler kvinnor, säger Cristina Udroiu.

Greger Gunnarsson håller med och kommer in på vikten av att arbetsgivaren jobbar systematiskt med en jämnare könsfördelning, men samtidigt hur svårt det är i en bransch som redan har stora svårigheter att hitta rätt kompetens överhuvudtaget.

– Det är inte bara svårt att rekrytera kvinnor, det är svårt att rekrytera män också. Då blir det såklart en extra stor utmaning att jobba för en jämnare könsfördelning, säger han.

De kvinnor som kommer ut från högskolan tenderar att välja konsultsidan framför att jobba inom entreprenad. Inom region Hus på JM Entreprenad är trots allt hälften av alla arbetschefer kvinnor. Företaget har haft som mål under året att öka antalet kvinnliga chefer över lag och att alltid ha med minst en kvinnlig kandidat vid varje rekrytering. Många unga är ambitiösa, konstaterar Greger Gunnarsson. Men företaget bör ta ett extra ansvar så att det inte går så fort att de med mindre erfarenhet bränner ut sig.

– Som ung vill man göra karriär fort, men det får inte gå för fort. Det handlar ofta om tuffa roller med stort ansvar. Där får inte bolagen bli för ivriga utan vara måna om att både bromsa i bland och stötta. Det gäller både kvinnor och män som inte har så lång erfarenhet, säger han.

Både Cristina Udroiu och Greger Gunnarsson pekar på hur mycket branschen fortfarande har chans att förändra.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 14-16 i Byggindustrin 3/2014 som är ute den 31 januari. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Johanna Åfreds johanna@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.