Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

NCC:s koncernchef vill kvitta byggmomsen

Publicerad: 17 mars 2014, 08:30

Peter Wågström efterfrågar bland annat möjligheten att kvitta momsen mot ett ”investeringsbidrag” vid nyproduktion av hyresrätter. Foto: Per Hindersson

Foto: Per Hindersson

Nationell politisk samling för ökad produktion av bostäder, ”byggrättsbutiker” och möjlighet kvitta momsen mot ett ”investeringsbidrag” vid nyproduktion av hyresrätter. Det är några åtgärder som NCC:s Peter Wågström vill se på den politiska tapeten under valrörelsen.


– Det behövs en nationell bostadsstrategi. Det är många frågor som måste lösas och vi behöver en samling som är blocköverskridande. Det blir förödande om inget händer under nästa mandatperiod heller.

NCC har varit tungt på offensiven i bostadsdebatten de senaste åren – inte minst under Almedalsveckorna med benchmarkingexempel från en snabb tysk planprocess eller, som förra året, exemplet med en finsk nationell samling för att skapa förutsättningar för ökat bostadsbyggande.

I Finland utgick man från att detta var en nationell fråga och att kommunerna, regionerna och staten måste samverka och, vilket inte är minst viktigt: det ska vara långsiktiga spelregler, förankrade över de politiska blockgränserna och med en beständighet över mandatperioder, minst två men gärna tre.

– Detta är ett tänkande som vi skulle ha en enorm nytta av i Sverige. Vi får väl se. Nu är det valår och det kanske gör det svårare att komma överens, säger Peter Wågström.

Peter Wågström lägger just nu mycket debattfokus på det låga byggandet av hyresrätter i Sverige.

– Vi behöver mer än dubblera produktionen av hyresrätter i storstäderna. Men hur och vem ska säkerställa finansieringen av detta? De senaste 30 åren har den finansiella risken bakom bostadsbyggandet skjutits över från stat och kommun till de svenska hushållen.

En akut fråga i sammanhanget är, menar Peter Wågström, marktillgången i de heta storstadsregionerna.Det krävs, menar han, en större bank av färdiga byggrätter. De svenska kommunerna, som till skillnad från i Tyskland äger stora delar av den byggbara svenska marken, borde ha en ”butik” där de säljer färdigpaketerade byggrätter.

– Det är ungefär så vi jobbar i Tyskland. Där finns en särskild typ av nischade bolag som köper råmark, utvecklar och skapar byggrätter som de sedan säljer vidare. Det skulle kunna vara ett sätt att styra upp marktilldelningen för att få mark till hyresrätter, säger Peter Wågström.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.