Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

NCC vill utbilda kvinnor till platschefer

Publicerad: 29 juni 2015, 13:37

Christian Rosenhammar, utbildningschef på NCC, tycker det är ett stort problem att inte fler kvinnor söker sig till byggbranschen.

Foto: Elin Bennewitz

Kvinnor är fortfarande kraftigt underrepresenterade i byggbranschen. Problemet är särskilt stort ute i produktionen. Nu startar NCC ett utbildningsprogram för kvinnor i ett försök att komma tillrätta med problemet.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2015

Flickor har i genomsnitt bättre betyg än pojkar under skolåren, i alla ämnen. Ändå väljer de ofta bort tekniska utbildningar på högre nivå. På KTH är till exempel 3 av 10 studenter kvinnor. Snedrekryteringen blir sedan ännu tydligare i arbetslivet. I dag är cirka 2 av 10 tjänstemän på NCC kvinnor, medan endast 3 av 100 chefer som arbetar ute i produktionen är kvinnor. Siffrorna för branschen i stort är lika dystra.

Christian Rosenhammar, utbildningschef på NCC, tycker det är ett stort problem att inte fler kvinnor söker sig till byggbranschen.

– Vi får inte tillgång till de bästa talangerna om kvinnor väljer bort oss. En annan viktig aspekt är att vi vill spegla hela samhället och då behöver vi öka andelen kvinnor bland våra anställda, säger han.

I oktober startar NCC en platschefsutbildning för kvinnor som Christian Rosenhammar hoppas kan bli en del av lösningen.

– Vi har genomfört samma utbildningsprogram tidigare, men den här gången riktar vi oss endast till kvinnor eftersom vi ser det som en strategiskt viktig målgrupp. Enda skillnaden är att vi nu välkomnar sökande som inte redan jobbar på NCC, förutsatt att de har rätt erfarenhet, säger han.

Tidigare har NCC haft svårt att locka kvinnor till platschefsutbildningen.

– Vi har alltid haft kvinnor som visar intresse för programmen. De brukar ringa och ställa frågor. De flesta frågar också om det är någon annan kvinnlig deltagare men det kan jag sällan svara ja på. Många uppger det senare som ett skäl till att de valt bort utbildningen, säger Christian Rosenhammar.

Av ansökningarna att döma blir det inte svårt för NCC att fylla programmet med kvinnliga söknade den här gången. Totalt finns cirka 25 platser och NCC har redan fått in över 90 ansökningar. Utbildningsprogrammet har exakt samma upplägg som NCC:s tidigare platschefsutbildningar. Deltagarna träffas ett par dagar varje månad i ett halvårs tid. På träffarna deltar stabschefer för att lyfta ämnen som är viktiga för en platschef att ha kunskap om, till exempel arbetsmiljö. Mellan träffarna får deltagarna hemuppgifter som kräver att de tar kontakt med chefer på lokal nivå.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2015

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.