Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Ny chef med fokus på gamla hus

Publicerad: 21 oktober 2013, 13:26

Carl Thelin har tillträtt som chef för Tyréns nya avdelning Kulturbyggnader i södra Sverige. Här pågår arbeten med bland annat Visby ringmur, Kalmar slott och Varbergs fästning.


I september började Carl Thelin sin nya tjänst. Uppdraget är att leda tio konsulter inom byggnadsvård, antikvariska arbeten och konstruktionsuppdrag på Tyréns kontor i Växjö, Malmö och Lund.

– Avdelningen är nybildad, det är ett led i att lyfta de här frågorna inom Tyréns. Tidigare har vi som jobbat med byggnadsvård varit splittrade på olika avdelningar, säger Carl Thelin, som har jobbat med byggnadsvård inom företaget sedan 2007.

Till de mest spektakulära uppdragen på avdelningen just nu hör återuppbyggnaden av Visby ringmur, där en del rasade för något år sedan.

– Raset skedde på ett olyckligt ställe. Vi har klurat ett tag på hur vi ska kunna säkra området och på en konstruktion som gör att vi både kan ta ner muren och bygga upp den igen på ett säkert sätt, förklarar Carl Thelin.

Andra uppdrag på Carl Thelins avdelning just nu rör ombyggnationer på Kalmar slott, Varbergs fästning och centralstationen i Malmö. Enheten jobbar mycket på uppdrag av Svenska kyrkan och Statens fastighetsverk. Carl Thelins egen specialitet är historiska takkonstruktioner i trä. Det började med ett examensarbete om takkonstruktionerna på Glimmingehus och slutade med en doktorsavhandling i ämnet på Chalmers Arkitektur 2006.

– Takkonstruktioner är intressanta eftersom de spänner över stora ytor och har återkommande problem som måste lösas. I Sverige finns dessutom ovanligt många välbevarade och vackert tillverkade tak, särskilt i kyrkor ända tillbaka på 1100-talet, berättar han.

Om sitt nya jobb säger han:

– Det kommer att bli väldigt roligt. Det är lite ovanligt att jobba på en ingenjörsfirma med byggnadsvårdsinriktning. Traditionellt sett brukar det vara arkitektfirmor som jobbar med de här frågorna.

Fakta:

Namn: Carl Thelin.

Aktuell: Som ny chef för Tyréns avdelning Kulturbyggnader i södra Sverige.

Bor: I Växjö.

Utbildning: Civilingenjör, väg och vatten, Lunds tekniska högskola. Studier i byggnadsvård på Gotland. Doktorsexamen från Chalmers tekniska högskola (Arkitektur) 2006.

Karriär: Har jobbat som konsult och kompetenssamordnare inom byggnadsvård och kulturmiljövård på Tyréns sedan 2007.

Fritid: Bygger ett eget hus, en timmerstuga som flyttats och ska byggas upp på nytt.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.