Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Ojämn könsfördelning bland chefer

Publicerad: 8 mars 2017, 11:13

Inom bygg motsvarar antalet kvinnliga chefer ungefär andelen kvinnor i branschen.

Foto: Mattias de Frumerie

61 procent av chefstjänsterna i Sverige innehas av män. Det visar statistik från Statistiska Centralbyråns yrkesregister 2015.


Könsfördelningen bland chefer i Sverige är ojämn. 2015 var andelen kvinnor som var anställda som chef 39 procent, exklusive politiker, högre ämbetsmän och vd:ar. Kvinnliga chefer fanns i huvudsak i kvinnodominerade yrkesgrupper, och männen i mansdominerade, som byggverksamhet och tillverkning.

Om man beaktar den underliggande könsfördelningen bland anställda i respektive bransch när man tittar på könsfördelningen bland cheferna visar det sig att det var en obalanserad könsfördelning i alla branscher utom fyra. I dessa fyra var andelen kvinnor bland de anställda nästan lika stor som andelen kvinnor bland cheferna. Här ingår alla chefsgrupper i jämförelsen.

Störst skillnad var det inom Handel. Andelen kvinnor bland de anställda var 47 procent och andelen män var 53 procent, medan andelen kvinnor bland cheferna var 29 procent och andelen män 71 procent.

Minst skillnad var det i branscherna energiförsörjning, miljöverksamhet, information och kommunikation samt byggverksamhet inom där andelen kvinnor bland de anställda var nästan lika stor som bland cheferna. I branschen transport och magasinering var andelen kvinnor bland cheferna två och en halv procent högre än bland de anställda. Dock var andelen kvinnor i dessa branscher låg.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.