Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Peab-ledare är Årets Byggchef

Publicerad: 9 december 2020, 07:27

Liselott Bergkvist arbetar på Peab Bygg Bostad Väst och är Årets Byggchef.

Foto: Årets Byggchef

När priset Årets Byggchef delas ut för elfte gången går utmärkelsen till en regionchef på Peab Bygg Bostad Väst.


Ämnen i artikeln:

chefer i byggbranschen

Liselott Bergkvist har utsetts till Årets Byggchef av branschorganisationen Byggcheferna och tidningen Byggvärlden. Liselott Bergkvist arbetar som regionchef på Peab Bygg Bostad Väst och får priset för sin skicklighet. Som regionchef ansvarar Liselott Bergkvist för 220 yrkesarbetare och tjänstemän. Största projektet just nu är Södra Älvsborgs sjukhus i Borås som är ett miljardprojekt. 

Juryns motivering:

”Vinnaren i Årets Byggchef 2020 leder sin region på ett föredömligt och framgångsrikt sätt – med både hjärta och hjärna. Hon har genom sitt engagemang, sin kompetens och värme en unik känsla för att bygga lag och tro på människors styrka genom att ge dem rätt ansvar. Men hon får inte bara enskilda medarbetare att blomma ut, utan har fått hela regionen i västra Sverige att prestera bättre för varje år både inom arbetsmiljö, hållbarhet och lönsamhet. 

Som chef skapar hon en god arbetsmiljö och är duktig på att visualisera säkerhet. Ett resultat av detta är att hennes region ligger i framkant när det kommer till det proaktiva arbetsmiljöarbetet, där hon bland annat har tagit riskobservationer från en pappersprodukt till verklighet genom att tillsätta resurser.

Stoltheten att arbeta i byggbranschen, som hon gjort i hela sitt yrkesverksamma liv, genomsyrar hennes ledarskap. Hon är en tydlig, närvarande, genuin, trygg och uppskattad chef som sätter ”laget före jaget” och genomgående får fina resultat i NKI-mätningar och medarbetarundersökningar.”

Läs även: Han är årets byggchef

Enligt Kajsa Hessel var det ovanligt hård konkurrens om vem som skulle få årets pris.

– Vi har haft extra fokus på säkerheten i år och det har Liselott Bergkvist uppnått på ett jättefint sätt, säger hon till Byggindustrin.

Liselott Bergkvist blev mycket överraskad och glad över att få utmärkelsen.

– Jag är väldigt stolt. Det här är något jag följer varje år och läser om vilka som blivit finalister och vem som tilldelas utmärkelsen. Så det här känns fantastiskt roligt, men jag är lika glad över att ha blivit nominerad och finalist som att få vinna, säger hon till Byggvärlden

Läs även: Så stoppar du kränkande skämt på arbetsplatsen – sju tips till dig som chef 

Fakta om Årets Byggchef 2020

Namn: Liselott Bergkvist

Titel: regionchef Peab Bygg Bostad Väst

Ålder: 56

Bor: Åsa i Halland

Familj: Man och två barn

Bakgrund i korthet: Har jobbat i byggbranschen sedan 80-talet och haft roller som arbetsledare, platschef, arbetschef och regionchef. Har varit på Peab sedan 2004.

Ledarskapsmotto: Laget före jaget

Sagt om Liselott: Hennes ledord är inte revolution utan evolution. Med små steg skruvar hon för att skapa förändringar. Hon är loket som drar regionen och vagnarna stretar inte emot, de åker med!

 

Priset till Årets Byggchef är en plats i Ledarstudions program Det Personliga Uttrycket. Det är en fyra dagar lång utbildning som utvecklar deltagarens förmåga att kommunicera tydliga budskap.

Om Årets Byggchef

Årets Byggchef delas ut av branschföreningen Byggcheferna och tidningen Byggvärlden.

Årets jury består av Jeanette Rohdin-Körössy, regerande byggchefsvinnare, Henrik Landelius Sverigechef NCC, Charlotte Bergman vd ELU, Marcus Malmström styrelseledamot Byggcheferna, Viktoria Edelman partner AG Advokat och Susanne Bengtsson chefredaktör Byggvärlden.

Syftet med priset är att höja statusen på byggchefsrollen och locka fler att satsa på ett jobb som byggchef.

 

Tidigare pristagare

2019: Jeanette Rohdin-Körössy (JM)

2018: Alexander Sandstedt (NCC Building)

2017: Daniel Pettersson (Segermo Entreprenad/NRC Group)

2016: Jens Andreasson (Svevia)

2015: Eva Torberger (Skanska)

2014: Henrik Bratt (Erlandsson Bygg)

2013: Helena Söderberg (Züblin Scandinavia)

2012: Sofia Edoff (NCC)

2011: Magnus Rudén (AF Bygg)

2010: Konstantin Spinos (Veidekke)

 

 

 

 

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

chefer i byggbranschen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.