onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Planchefen: ”Känner ingen oro”

Publicerad: 21 oktober 2015, 07:59

Ole Kasimir är planchef på Lunds kommun. Han räknar med att kunna komplettera detaljplanen för Science Village Scandinavia med hänsyn till riskerna som är förknippade med närheten till ESS redan innan jul, trots att Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att de kan komma med tydligare rekommendationer tidigast 2017.

Ämnen i artikeln:

ESSchefer i byggbranschenkvinnliga cheferledarskap inom byggLundSkåne

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Vad tycker ni på Lunds kommun om Länsstyrelsens yttrande?

– Vi tycker att Länsstyrelsens yttrande är klokt. Det här är inget dramatiskt. Det är klassiskt att det dyker upp något man behöver komplettera i en planprocess.

Länsstyrelsen skriver att planarbetet bör avbrytas. Gör ni det?

– Nej, det gör vi inte. Vi jobbar med att ta fram underlag till beslut i frågan om strålsäkerhet tillsammans med ESS, Länsstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Vi vet ganska mycket redan men behöver jobba vidare. Arbetet pågår just nu och vi hoppas bli klara med kompletteringen innan jul.

Varför hade ni inte med frågan om strålsäkerhet från början?

– I backspegeln kan vi se att det hade underlättat om vi haft en tydlig redovisning av frågan från början. Men det här är mer en processfråga än en faktisk riskfråga. Det handlar om att få fram tillräckligt mycket fakta för att kunna dra slutsatser om var man kan bygga.

Men ni verkar redan ha beslutat var Science Village Scandinavia ska byggas?

– Ja, vi hade inte gett oss in i planarbetet om vi inte trodde att förslaget var möjligt att genomföra. Den process som pågår handlar om att få grönt ljus för Science Village nu och inte behöva vänta.

Känner du någon oro för att Science Village Scandinavia inte ska kunna byggas eller att avståndet mellan den och ESS måste justeras?

– Nej det gör jag inte. Baserat på det vi vet nu tror jag inte heller att avståndet behöver justeras.

Relaterade artiklar

Kommunen mörkar strålningsrisker

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev