Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Platschef frias - dagsböter för ställningsuthyrare

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Nu har domen fallit efter en arbetsplatsolycka på ett Peabbygge. Platschefen friades medan ställningsuthyraren dömdes till dagsböter, skriver La &Avtal i sitt nyhetsbrev.

Olyckan inträffade när en byggnadsarbetare och en lärling la ett tak. Byggnadsarbetaren föll genom en rutten lucka i ställningen och skadade vänster arm, som han fortfarande har svårt att styra. Han har därför tvingats sluta som snickare.
Enligt Eksjö tingsrätts dom har Peab brutit i sitt miljöansvar eftersom man inte kontrollerat ställningen. Den platschef som stod åtalad frias eftersom han var sjukskriven vid tiden för olyckan. En skriftlig delegation angav att hans närmaste chef skulle utse en ersättare som skulle ta över hans arbetsuppgifter inklusive arbetsmiljöansvaret.

Företaget som hyrde ut ställningen hade ett arbetsmiljömässigt produktansvar och borde ha kontrollerat ställningen, enligt domen. Arbetsmiljöansvaret var inte reglerat och styrelseledamoten/firmatecknaren i företaget döms till dagsböter.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.