Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Pressade byggchefer erkänner brister i säkerhet och byggkvalitet

Publicerad: 12 maj 2008, 12:37

Stressen för landets byggchefer är så hög att var tredje tror att de bygger in problem, till exempel fuktskador. – Situationen gör mig djupt oroad, säger Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna.


När Byggcheferna, som ingår i chefsorganisationen Ledarna, bad 450 byggchefer besvara en arbetsmiljöenkät fick de ett resultat som de anser är förskräckande. Det visade sig att tidspressen är så tuff att 85 procent av byggcheferna jobbar över för att hinna med. Var tredje får ingen kompensation alls för övertidsarbetet, vare sig i tid eller pengar. Endast åtta procent får betalt för mertiden.

– Situationen gör mig djupt oroad. Redan för tio år sedan slog vi larm om stressen i branschen och risken för den ohälsa detta kan skapa, men branschen fortsätter att köra gasen i botten utan att ta hänsyn till konsekvenserna, säger Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna.

Enkätsvaren visar också att drygt var fjärde byggchef säger att de måste tänja på arbetsmiljöreglerna emellanåt för att arbetet ska flyta smidigt. Nästan lika många tror att det finns en risk för olyckor på grund av stressen, samt att risken för mobbing ökar.

– Våra chefer måste få en bättre arbetsmiljö, de måste få utrymme att vara chefer och ta det ansvar som de förväntas ta. Annars är jag rädd att vi urholkar den svenska byggbranschen genom att cheferna flyr till andra ingenjörssökande branscher och att byggena inte håller den höga kvalitet som vi kan förvänta oss, anser Lars Bergqvist.

Var fjärde chef säger att tidspressen är så hård att de inte har tid att utvärdera och säkerställa kvaliteten på det de har levererat. Var tredje tror att pressen kan leda till att problem, till exempel fuktskador, byggs in i husen.

Arbetsmiljöenkäten visar även att skillnaderna är stora mellan små och stora byggföretag. På rikstäckande företag anser åtta av tio chefer att de är väl insatta i arbetsmiljöplaner och aktuella regler. Endast hälften av cheferna i företag med mindre än 50 anställda anser att de har samma kunskap.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.