Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Receptet som ger en lyckad platschef

Publicerad: 11 februari 2014, 09:21

Bakom framgångsrika byggprojekt står nästan alltid en riktigt bra platschef. Men vad är receptet för att bli en framstående platschef? Ett dilemma är att platscheferna själva och deras arbetsgivare delvis har olika uppfattningar om vad som gör en bra platschef.


Kvaliteten på en platschef är på många sätt avgörande för om ett projekt flippar eller floppar. Men vad är en bra platschef? Vad har landets allra bästa platschefer gemensamt? Vad får dem att ticka?

En grupp på Institutionen för Bygg och miljöteknik på Chalmers – professorerna Per-Erik Josephson och Christine Räisänen, lektorn Bert Luvö och Maria Lindström, tidigare projektassistent – har tittar på det här.

– Alla säger sig vara medvetna om vikten av bra platschefer, men samtidigt finns det relativt få studier kring platschefernas arbete. Förvånansvärt lite faktiskt. Vi ville ta fram de bästa platscheferna i landet och ta reda på vad det var som var den gemensamma nämnaren mellan dem, säger Per-Erik Josephson.

Det hela landade med en utgallrad skara från olika typer av projekt – anläggning, bostadsproduktion, husbyggnad – och från olika håll i landet: 12 platschefer och 20 av deras medarbetare; 19 arbetsledare och en lagbas utplockade efter tips från stora och medelstora byggföretag och från Byggcheferna (som också utser ”årets byggchef” sedan 2010).

Maria Lindström, som just nu jobbar som projektingenjör på Skanska i Göteborg, genomförde de en till två timmar långa intervjuerna (32 stycken) med ”landets bästa platschefer” och deras närmaste medarbetare. Resultatet är forskningsrapporten ”Sveriges bästa platschefer – verklighetens förnyare”.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 12-14 i Byggindustrin 4/2014 som är ute den 7 februari. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.