Ledarskap
Så ska Dryft uppvärdera hantverkaren – och tjäna pengar på samma gång: ”Det ska gå att göra karriär som hantverkare”
Publicerad: 10 maj 2022, 04:00
Dryft skapades ur en vision om att skapa en modernare hantverkarbransch. Daniel Lindgren och Magnus Petersson är två av grundarna. Foto: Anders Siljevall / Dryft
Med ett tydligt fokus på både kunden och kulturen vill Dryft höja hantverkarens status och handplocka målaren, snickaren och elektrikern lika noggrant som tjänstemannen – och se till att de mår bra.
■ Därför behöver branschen förändras: ”Som hantverkare får du ingen feedback uppifrån”.
■ Oväntade beslutet: ”Jag hade nog förväntat mig att vi skulle bli ifrågasatta”.
■ Tre bästa tipsen för att stärka företagskulturen.
Hantverksföretaget Dryft har skapats ur en vilja att förändra hantverksbranschen. Inte bara affären och kundupplevelsen utan även kulturen och arbetsvillkoren för hantverkarna.
Vd:n och medgrundaren Magnus Petersson är civilingenjör inriktad på industriell design, men som tidigt blev intresserad av ledarskap och att bygga bolag. Efter många år i managementkonsultbranschen fick han kontakt med Daniel Lindgren som har en mer traditionell hantverksbakgrund som målare.
– Det är en segregerad kultur. Som hantverkare får du ingen feedback uppifrån eller någon uppfattning om vad som är planen framåt. Du ska göra ditt jobb och vara tacksam för att du har ett, säger Daniel Lindgren.
Tillsammans med Johannes Ivarsson grundade duon för två år sedan Dryft, ett heltäckande företag för hantverkstjänster riktade mot privatkunder.
Läs även: Ledarskapet, kulturen, säkerheten – det här vill unga talangerna se hos en arbetsgivare : ”Finns många lärdomar att dra från pandemin”
Sedan starten har bolaget vuxit rejält och efter en period där fokus har legat på att få rätt kompetenser på plats och att bygga upp volym i verksamheten. I dag har Dryft cirka 130 anställda och fokus framöver ligger på att skruva på processerna för att bli ännu bättre, bland annat när det gäller kundupplevelsen, där det vara lika enkelt att boka in en hantverkare som att göra ett e-handelsköp. Men det handlar också om att hålla i visionen om att göra en positiv kulturförändring i branschen.
– Att skala upp på kulturen är ett kritiskt moment, men vi är noggranna med att få in människor som står för samma värderingar som vi gör. Vi har en rekryteringsprocess i tre steg, vilket är unikt i hantverksbranschen, säger Daniel Lindgren och berättar att noggrannheten är uppskattad.
– Vi har suttit i över två tusen intervjuer och det är ingen vi träffat som har reagerat negativt på att vi gjort så.
Dryfts vd Magnus Petersson visar hur medarbetare som trivs på sikt bidrar till lönsamhet och tillväxt i bolaget.
Foto: Anders Siljevall
Dryft-grundarna vänder resonemanget och menar att det är märkligt att en hantverkare inte ska värdesättas och väljas ut lika noggrant som en civilekonom som knappast hade blivit överraskad av en rekryteringsprocess med flera intervjuer.
– En snickare får jobbet om han kan hålla en hammare och knyta dojorna. Sen ska man vara tacksam för att man har ett jobb. Det är inte konstigt att det är kompetensbrist när kompetensen värderas på det sättet, säger Daniel Lindgren.
Läs även: Det här är byggchefer sämst på: ”I en riskfylld bransch är det viktigt”
Nyligen har Dryft börjat med att toppa upp föräldrapenningen för medarbetare som är föräldralediga.
– Många av våra manliga kolleger tjänar bättre än sina partners. Vi vill ta bort det ekonomiska argumentet för att inte ta ut lika mycket föräldraledighet, säger Magnus Petersson.
På lång sikt sparar du in betydligt mer på att en medarbetare trivs
Det handlar inte bara om employer branding och att påverka branschens attityder – att satsa på företagskulturen och på personalförmåner är också bra business.
– Tittar man kortsiktigt på vad det innebär att toppa upp föräldrapenningen ser man bara tusenlappar ut. Men på lång sikt sparar du in betydligt mer på att en medarbetare trivs och därför stannar kvar, om än bara några månader längre, säger Magnus Petersson.
Framöver kommer det att bli allt viktigare att ta medarbetarnas förmåner och villkor, utöver lön, på allvar.
– Den nya generationens arbetskraft förväntar sig att de sätts i samma förmånssystem oavsett om de jobbar som hantverkare eller på kontor, säger Magnus Petersson.
Dryfts 3 tips som stärker kulturen
1. Informera
Ha stående stormöten och berätta hur det går för företaget. Utgå från att alla är intresserade av ekonomin – för det är de. Folk vill veta vad som händer och vilken skillnad deras egen insats gör.
2. Digitalisera
Digitalisering kan handla om mer än arbetsverktyg och smarta CRM-system. Det är också ett sätt att ha en bra internkommunikation. Dryft använder Slack och alla medarbetare har möjlighet att komma med input om till exempel marknadsföring.
3. Investera – i medarbetaren
Sätt människan i fokus och lägg resurser på de mjuka värdena. De som kommer ut på arbetsmarknaden i dag värderar förmåner som underlättar livspusslet högt. På lång sikt lönar det sig alltid med medarbetare som trivs och är peppade.
Ett annat steg som Dryft har tagit för att uppvärdera hantverksyrket är att det finns en karriärstege i tre nivåer – ”junior hantverkare”, ”hantverkare” och ”senior hantverkare”. Stegen är kopplade till lön och det är dels yrkesskickligheten men även ansvarstagande och hur du är som medarbetare väger in.
– Den traditionella karriärsutvecklingen är annars att du blir tjänsteman eller startar eget, men det är inte alla som vill göra det. Vi vill att det ska gå att göra karriär som hantverkare hos oss, säger Daniel Lindgren.
Att locka unga till branschen för att säkra kompetensförsörjningen är en sak, men företagen har ett minst lika stort ansvar att se till att alla får med sig den kompetens som behövs.
– Det är sorgligt när man anställer en nyexad målarlärling som ska vara fullärd men som aldrig har fått tapetsera, utan bara gått efter och bättringsmålat hela perioden, säger Daniel Lindgren.
Dryft är i gång med att sjösätta ett eget lärlingsprogram, som ska ge en mer heltäckande kompetens.
– Förutom att lära sig behärska alla moment i arbetet ingår också kundbemötande och hur du samspelar med andra skrån på arbetsplatsen. Alla som börjar en anställning hos oss får också en mentor, som i regel arbetar i en annan disciplin men som hjälper den som är ny att komma in i kulturen på arbetsplatsen, säger Daniel Lindgren.
Läs även: 8 medarbetarfrågor du som HR-chef behöver ha koll på
Kollektivavtalen i byggbranschen har historiskt haft en stor roll i att lyfta branschen, men även om Dryft har tecknat avtal för respektive skrå, så ser man dessa villkor som en miniminivå som ska överträffas.
– Kollektivavtalen ställer inte tillräckliga krav när det kommer till medarbetarnas psykiska hälsa, trots att det är ett område där samhället i stort har väldiga utmaningar, inte minst efter pandemin. Parterna har fastnat i ett skyttegravskrig där man bråkar om vem som ska få störst del av kakan. Men när arbetsgivare och arbetstagare har ett gott samarbete – då växer kakan, säger Magnus Petersson.
Alkoholstopp och fria psykologsamtal
Även om de gamla strukturerna i hantverksbranschen sitter hårt inpräntade i väggarna har vissa gamla sanningar varit överraskande lätta att överge. Det märktes när Dryft fattade beslutet att inte bjuda på alkohol vid personalfester.
– Jag hade nog förväntat mig att vi skulle bli ifrågasatta för det, men väldigt många hade upplevt stökiga och otrevliga personalfester och tyckte snarare att det var skönt. Det är ett tecken på att det börjar röra på sig i branschens kultur, säger Magnus Petersson.
I ett annat steg mot en sundare arbetsmiljö började Dryft i samarbete med onlinepsykologföretaget Mindler erbjuda tillgång till psykolog inom 24 timmar och 10 frivilliga samtal per medarbetare och år för att kunna arbeta proaktivt med psykisk hälsa och personlig utveckling.
Daniel Lindgren berättar att de under de första 1,5 åren har fått höra att Dryfts idéer är lite gulliga, men inget som kommer att funka i större skala.
– Nu när vi är 130 personer går det inte att ignorera oss längre. Vi har pratat med flera andra företagsledare som har varit intresserade av hur vi jobbar, oftast de som är lite yngre än snittet. Det känns som att det är en kulturförändring på gång i branschen.