Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Samverkan är nyckeln till framgångsrik integration

Publicerad: 11 januari 2017, 15:55

Ett tydligt politiskt ledarskap och samarbeten kring bostad-skola-arbete är avgörande för en bra integration. Det visar en kartläggning som bransch- och intresseorganisationen SABO gjort i drygt 40 kommuner. Resultatet presenteras i en rapport som släpptes i dag.


Hösten 2015 tog organisationen Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo, initiativ till en undersökning i syfte att kartlägga konkreta åtgärder som kan hjälpa bostadsföretag, kommuner och andra aktörer att förbättra integrationen av nyanlända. Resultatet presenteras i rapporten Att främja integration – Allmännyttans roll i en av vår tids största samhällsutmaningar.

– Integration är ju ett konstant behov och vi ville ta ett helhetsgrepp för att få möjlighet att jobba mer strategiskt med dessa frågor. Det som hände var att vår studie sammanföll med den stora flyktingvågen hösten 2015 och dialogen med de kommuner och bostadsföretag som vi besökt kom att präglas mycket av det, berättar Susanna Wahlberg, projektledare för rapporten på Sabo.

Undersökningen har genomförts med hjälp av integrationsexperterna Dan Gaversjö (fd Förvaltnings AB Framtiden i Göteborg) och Anna Heide (MKB Fastighets AB i Malmö) som har besökt ett 40-tal kommuner.

Under arbetet har många goda exempel hittats. Slutsatserna är bland annat att framgångsrik integration är ett långsiktigt arbete. Samverkan mellan bostadsföretag, kommuner, civilsamhälle och företag är också avgörande, liksom att det finns ett ledarskap som prioriterar dessa frågor, enligt Susanna Wahlberg.

– Allting hänger ihop – bostad, skola och arbete. Och de som har prioriterat den här frågan har ofta hittat kreativa lösningar, säger Susanna Wahlberg.

Allmännyttan har ett generellt samhällsnyttigt uppdrag. Att fokusera på integrationsfrågorna är därför naturligt. I den så kallade Allbolagen finns också skrivningar som gör det möjligt de allmännyttiga bostadsbolagen att använda ekonomiskt överskott till insatser som främjar integration.

– Kartläggningen visar hur viktiga de allmännyttiga bostadsföretagen är. Därför växlar Sabo upp arbetet med integrationsfrågorna. Inom kort presenterar vi ett nyinrättat integrationsråd som ska stötta våra medlemsföretag och även samarbeta med andra aktörer i samhället, säger Anders Nordstrand, vd på Sabo.

Sabo kommer nu att använda rapporten som stöd för att främja integration i samhället.

– Ja, dels ska vi fortsätta att stötta våra medlemsföretag i de här frågorna, dels ska vi fortsätta att sprida dessa goda exempel till exempel via utbildningsdagar. Det kan till exempel handla om olovlig andrahandsuthyrning eller hur man kan använda sig av sociala klausuler vid upphandling, säger Susanna Wahlberg.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.