Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Skanska sent med ansökan om Green Building

Publicerad: 29 januari 2009, 08:11

Skanska Kommersiell Utveckling Norden gick i november förra året ut offentligt med att bolaget ansöker om att bli Green Building-partner på företagsnivå. Men någon ansökan har ännu inte kommit in till organisationen Fastighetsägarna. NCC Property Development hinner därför före.


– Jag har inte fått in någon ansökan, säger Sofie Roy-Norelid, projektledare på Fastighetsägarna Sverige.

Pressmeddelandet gick ut i november förra året. Skanska Kommersiell Utveckling Norden ansöker om att bli partner på företagsnivå i EU-programmet Green Building.

Det innebär att 75 procent av fastigheterna som bolaget bygger ska använda 25 procent mindre energi än Boverket kräver.

Men någon ansökan har ännu inte kommit in till organisationen Fastighetsägarna, som sköter administrationen av EU-programmet i Sverige.

– Det hänger över mig som ett dåligt samvete. Jag fick för mycket att göra i december, säger Hans Wallström, miljö- och arbetsmiljöchef på Skanska Kommersiell Utveckling Norden.

Han bedömer att han senast under första veckan i februari kommer att ha skickat in ansökan. Men bolaget agerar redan nu som om det vore partner på företagsnivå, enligt Hans Wallström.

Utgångspunkten är att alla kontorsprojekt som företaget planerar ska uppfylla EU-programmets krav. Men om något hus av någon anledning inte klarar kraven för Green Building, till exempel på grund av extrem form eller verksamhet i byggnaden, kan det undantas från ambitionen, berättar Hans Wallström.

Förseningen innebär att konkurrenten NCC Property Development blir det första svenska byggbolaget som är partner på företagsnivå för nyproduktion. Bolagets ansökan är inlämnad, kompletterad och färdigbehandlad. Den ska bara godkännas av EU:s beslutande organ, berättar Sofie Roy-Norelid.

– Deras ansökan gäller hela Norden och Baltikum så då tar det lite längre tid, berättar hon.

Fastighetsbolaget Brostaden var dock först av alla, men för ett befintligt bestånd fastigheter. Då ska energiförbrukningen ha reducerats med minst 25 procent i minst 30 procent av beståndet.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.