Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Skanskachefen: ”En liten öppning för OPS-modellen”

Publicerad: 15 mars 2017, 16:14

Johan Karlström, vd och koncernchef för Skanska, och Hans Lindblad, riksgäldsdirektör, är oense om OPS.

Foto: Staffan Åkerlund

"NKS är ur vår synvinkel ett lyckat projekt", säger Skanskas koncernchef Johan Karlström. "Det är inte en dag försenat och har inte blivit en krona dyrare." Men Johan Karlström är väl medveten om hur OPS-projektet Nya Karolinska i Solna har beskrivits i media och tycker att det är orättvist.

Ämnen i artikeln:

SkanskaKTHOPSVTIRiksgäldenledarskap inom bygg

­– När kunden beställer nya byggnader så blir det nya avtal. Det blir dyrare.På onsdagen arrangerade VTI en debatt kring erfarenheterna av privat finansiering av offentlig infrastruktur med utgångspunkt från den av regeringen tillsatta utredning som kom med delbetänkandet ”Finansiering av infrastruktur med privat kapital” som presenterades nyligen.En slutsats är att det finns effektivitetsvinster att hämta genom att öppna för privat finansiering av den statliga transportinfrastrukturen.Utredningen föreslår ett försöksprogram med tre stora väg- eller järnvägsprojekt som därefter kan utvärderas för att avgöra en eventuell fortsättning för OPS i Sverige.Skanska välkomnar detta.

– Det är en liten öppning för OPS trots allt, säger Johan Karlström.

Han ser infrastrukturen som själva ryggraden när Sverige nu växer snabbt sett till befolkning och byggbehov.

– Infra hjälper till att integrera landet genom att knyta samman småorter med stora. Vi tror på OPS, att det kan vara en bra lösning för vissa projekt men inte för alla.

När Skanska 2010 vann upphandlingen av NKS visade det sig att man var det enda bolag som lämnat offert på jobbet.

– Det var en total överraskning. Men det var inte vårt fel.

För framtiden, om det blir en framtid för OPS så som Skanska önskar, krävs det att det blir ordentlig konkurrens. Annars kommer modellen aldrig att godkännas.

Men kostnaden att utarbeta offerter i OPS-projekt är mycket höga och det är ett hinder på en begränsad marknad.En av OPS-modellens starkaste kritiker, Riksgäldsdirektören Hans Lindblad debatterade med Johan Karlström. Bortsett från hans huvudargument, att staten alltid lånar billigast,  lyfte han frågan om upphandlarnas kompetens som en av de viktigaste invändningarna mot OPS eftersom kalkylerna måste hålla över så många decennier. Det gör det i praktiken omöjligt att göra bra OPS-upphandlingar.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev