Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Större delaktighet ska ge

Publicerad: 6 oktober 2008, 08:22

”Engagemang är ett jättestarkt ledord som genomsyrar hela vår verksamhet. Vi ska genom vår pågående förändringsprocess få allt mer tydliga roller i verksamheten.” Det säger Jonas Karlsson, vd i Tommy Byggare.


- För att vi ska kunna öka i volym med ökad lönsamhet är det oerhört viktigt att ledningsgruppen och samtliga medarbetare har engagemang och delaktighet och drar åt samma håll. Förändringsarbetets röda tråd handlar om att öka delaktigheten från medarbetarna, säger Jonas Karlsson, vd på Tommy Byggare. Idag har företaget omkring 130 anställda och söker ytterligare fem till sex tjänstemän. Omsättningen är på omkring 330 miljoner kronor.

- Ska vi nu omsätta 500 miljoner kronor så är det otroligt viktigt med detta förändringsarbete som vi nu gör. Ledningsgruppen ska vara en homogen grupp. Våra fyra värdeord lyder: mod, engagemang, respekt och målmedvetenhet.

I ledningsgruppen på Tommy Byggare ingår Jan Carlson, arbetschef, Magnus Johansson, kalkylchef, Clas Lerander, arbetschef, Hans Hermansson, arbetschef, Fredrik Bengtsson, personalchef och Stefan Pajnert, ekonomichef från TB-Gruppen.

- Att plantera in vi-känslan i företaget är jätteviktigt, säger Hans Hermansson, denna förändringsprocess är en injektion för företaget. Jan Carlson tillägger att det är viktigt att personalen vill stanna kvar på företaget. Det ska kännas svårt att sluta. Clas Lerander anser att det ska vara en mix i åldersstrukturen, de äldre kan lära de yngre, det är viktigt att vi lär av historien och att kunskapen stannar kvar i företaget. Stefan Pajnert hävdar att engagemanget i hela organisationen är ett måste. Samtliga i ledningsgruppen är eniga om att det är viktigt att gruppen är homogen.

Vid Byggindustrins besök pågår en mentorsprocess för personalgruppen. Processen som sker i etapper omfattar bland annat frågor kring anställningsintervju och vilken policy som ska gälla vid anställning, ”det svåra samtalet”, konflikthantering, respekt och delaktighet.

- Jag vill vara ett bollplank och stötta när det behövs, säger Fredrik Bengtsson. Det är viktigt att vinna allas förtroende. Det ska inte vara någon skillnad på tjänstemän och yrkesarbetare. Vi vill ha självgående hantverkare som vill och kan ta eget ansvar.

- I kursen ingår också en företagsanpassad vägledning, säger Lotta Fredriksson, som arbetar med ekonomi- och personalfrågor, genom detta blir det en tydlighet och det gör att det blir lättare att agera. Det är bra att helheten är strukturerad och tydlig.

För utbildningen i mentorsprocessen svarar Lars-Gunnar Franzén, ER-Konsult Utbildning, han har mångårig erfarenhet av byggbranschen och är med och utvecklar ledarskapet i många av våra byggföretag runt om i landet.

För att ytterligare stärka tydligheten och skapa förenklingar i vardagsarbetet har en personalhandbok tagits fram. Var och en på företaget ska få ett eget exemplar under hösten. Personalhandboken med enkla och praktiska anvisningar som hela tiden hålls aktuell har utarbetats tillsammans med Lars-Gunnar Franzén.

- Det är viktigt att alla har tydliga roller i företaget. Olika medarbetare ska behandlas olika men lika, säger han.

- Det viktigaste är att vi uppfyller kundernas krav och förväntningar och har fokus på vad alla i organisationen kan bidra med. Vi har många återkommande kunder och vi strävar efter att ha den bästa kundkontakten, vi till exempel inte säga underentreprenörer utan medentreprenörer som jag tycker är ett mycket mer positivt laddat ord, säger Jonas Karlsson.

Är du orolig för att bostadsbyggandet minskar?

- Nej. En eventuell minskning av bostadsbyggandet hanteras genom att vi ökar byggandet av fastigheter för industri, kontor och handel.

Jonas Karlsson
Ålder: 37 år
Bakgrund: 14 år på NCC, utbildad på Högskolan i Borås
Familj: Sambo och två egna barn plus ett bonusbarn
Bor: Brämhult
Fritidsintressen: Tränar killarna i fotboll, har tidigare varit fotbollsdomare

Aktuella projekt

Ombyggnad av kv Storken till en modern galleria i centrala Alingsås. Ett stort arbete har lagts på att anpassa den arkitektoniska utformningen så att affärshuset ska passa in i bebyggelsen. Kvarteret är efter ombyggnaden med 18 bostäder med trädgård på taket är ca 11 000 kvm. Antalet butiker har ökats från ett tiotal till drygt fyrtio.
Projektkostnad: 170 Mkr
Platschef: Johan Olsson.
Arbetschefer: Clas Lerander och Jan Carlson
Projektchef: Magnus Franzén
Klart: Hösten 2008

Norra Stadsskogen

Tillsammans med nio andra exploatörer och med systerföretaget TB Exploatering byggs ett helt nytt bostadsområde i Alingsås bestående av nio kedjehus. Området ligger nära skogen och vattnet med utsikt över sjön Mjörn.


En ny anläggning för Toyota i Göteborg. Ordern är värd ca 70 miljoner kronor. Byggandet som sker i samarbete med Toyota Motor Europé och Toyota Motor Corporation i Japan ska bli en s k grön anläggning.

Fakta Tommy Byggare
Företaget grundades 1970 i Herrljunga av Tommy Svantesson. Koncernen består av företagen Tommy Byggare, TB Exploatering, VårgårdaHus och ett antal fastighetsbolag. Totalt omsätter koncernen ca 530 Mkr och har ca 180 anställda. Tommy Byggare omsätter 330 Mkr om året och har 130 anställda varav 35 tjänstemän. Huvudkontoret ligger centralt i Alingsås på Lilla Torget.

marianne silén - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.