Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Tidigare Skanska-chefer åtalas för mutbrott

Publicerad: 20 December 2010, 10:10

Nio tidigare chefer på Skanskas latinamerikanska dotterbolag har åtalats för mutbrott och bedrägeri vid en domstol i Argentinas huvudstad Buenos Aires, skriver Dagens Industri.


Åtalet har sin bakgrund i en korruptionshärva från 2005, då Skanska byggde en naturgasledning i norra Argentina, där luftfakturor användes för att dölja skattefusk och mutor. Omkring 200 företag tros vara involverade i brottsligheten.

Skanskas inblandning uppdagades genom en internrevision där det upptäcktes att företaget betalat luftfaktur till ett värde av 40 miljoner kronor.

Enligt Dagens Industri avskedade Skanska sju chefer i Argentina och betalade 30 miljoner kronor i extra skatt och straffavgifter, samt överlämnade sin egen utredning till åklagare 2006.

Först nu har målet hamnat i domstol. Av de tidigare Skanska-anställda åtalas sex för bestickning och tre för bedrägeri. Ytterligare två personer åtalas nu, den tidigare vd:n för det statliga gasbolaget Energas och en tidigare chef för en statlig fond som deltog i finansieringen av gasledningen åtalas för att ha tagit emot mutor från byggföretaget.

Inga av de andra företagen som beställde falska fakturor i korruptionshärvan har erkänt någon skuld, skriver Dagens Industri.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.