tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Tjalle Mild en "Stor Grabb" på att leda

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Hans Tjalle Mild legendarisk idrottsprofil och byggmästare var en vidsynt problembärare och kulturbyggare. Efter sin aktiva karriär kom han att ägna sig åt ishockey och ledarskap. Han var en klar förebild för dagens byggare. Byggindustrin träffar några av Tjalle Milds vänner på Veidekke Bostads AB i Sundbyberg över en lunch en regntung januaridag. Vännerna som jobbat med Tjalle är snickaren Leif Bullen Carlsson, rörentreprenör Anders Bergquist, Leif Spåls, skadereglerare på Familjebostäder och arkitekt Erik Westling på Veidekke Bostad. Vi minns och talar om Tjalle Mild, om hans idrottskarriär, ledarskap och person. Tjalle Mild avled dagen före julafton i cancer 73 år gammal.

Ämnen i artikeln:

chefer i byggbranschenkvinnliga cheferledarskap inom bygg

- Tjalle Mild var den snällaste "järnkaminen" man kan tänka sig men knappast den ömmaste. Han var stadig på plan, säger Leif "Bullen" Carlsson, som förutom att han jobbat åt honom började känna Tjalle via hockeyn.

- Tjalle Mild var både företagare och arbetsledare, han tränade A-laget och lyckades ta fram några av tidernas bästa spelare. Han spred en entusiastisk företagskultur. Han var en problemlösare och gentleman av stora mått. Han tog till det vara det bästa hos varje människa, folk blev glada när de träffade honom, säger "Bullen".

- Tjalle var också väldigt mån om sin integritet och var oerhört tydlig i sin kommunikation, säger Anders Bergquist.

- Framförallt var han en mycket ärlig person. Det var handslaget som gällde. Han var en av de sista gentlemännen. Han såg varje problem som en möjlighet, säger Leif Spåls.

- Jag minns, säger Erik Westling, att Tjalle alltid höll upp dörren åt min mamma, när vi besiktigade lägenheter. Dessa egenskaper, gentlemannaskap och ödmjukhet, spelade säkert en viktig roll för honom i den lagkultur och laganda han odlade som idrottsledare. Just Tjalle Mild har nämnts som exempel när vi inom ett större byggföretag, Veidekke, talat om vikten av kulturbärande personer för organisationer, såsom ishockeylag eller byggföretag.

Av Tjalle Milds ledarskap kan man lära att ödmjukhet, ärlighet, glädje i det man gör är nyckelorden.

Byggnadsingenjören Tjalle Mild sålde sitt byggföretag  sommaren 2007, han arbetade in i det sista. Förutom arbete och idrott var hans stora intressen sommarstället på Ingarö familjen med alla barn, barnbarn och barnbarnsbarn.Fakta
Tjalle Mild
Född 31 juli 1934, död 23 december 2007 i Stockholm, var en svensk bandyspelare, fotbollsspelare, ishockeyspelare och ishockeytränare. I fotboll, där han var back/mittfältare, debiterade han för svenska landslaget vid en landskamp mot Irland i maj 1955 och under slutet av 1950-talet och början av 1960-talet var han en av Sveriges mer framgångsrika försvarsspelare i fotboll. Men det var framförallt i ishockey, där han var forward, som hans framgångar var som störst. Han spelade 31 fotbollslandskamper och 63 ishockeylandskamper. Efter sin aktiva karriär kom han att ägna sig åt ishockey och ledarskap. Som tränare för Djurgårdens A-lag och ungdomar låg han bakom blivande storspelare som Håkan Södergren, Jens Öhling, Thomas Eriksson och Tommy Mörth.

" Tjalle var alltid lugn och visste precis hur vi skulle agera, både mot beställare, kunder, hyresgäster och entreprenörer. Med sitt förflutna som en mycket känd idrottsprofil, hade han alltid fördel vid möten och informationer." Anders Bergquist, rörentreprenör, Pabab,

"Tjalles ödmjuka men ändå raka sätt blev positivt för omgivningen." arkitekt Erik Westling, Veidekke Bostads AB.


Foto: Knivsta Sandberg t v och Tjalle Mild i lirartagen. Bild: Aftonbladet

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev